Papa održao misu u nekad najopasnijem gradu na svijetu – Medelinu

Twitter

Četvrti je dan posjeta pape Franje Kolumbiji, tijekom kojeg poziva na pomirenje u toj duboko podijeljenoj naciji. Održao je misu u gradu Medellinu, sve popularnijem turističkom odredištu, koji je donedavna bio poznat kao uporište narkokartela. Na misi su se okupile stotine tisuća ljudi.

U posjet Kolumbiji Papa je došao nakon prekida polustoljetnog građanskog rata kako bi donio poruku pomirenja. Ljevičarskim gerilcima skupine FARC zajamčena je amnestija, a njihov bivši čelnik Papi se obratio otvorenim pismom tražeći oprost. “Vaše izjave o beskrajnoj Božjoj milosti potiču me da molim za vaš oprost zbog svih suza i boli koje smo uzrokovali narodu Kolumbije”, poručio je Rodrigo London.

Papa Franjo jučer se u gradu Villavicenciju obratio bivšim gerilcima i žrtvama sukoba. Pozvao je sve Kolumbijce koji su skeptični kad je riječ o mirovnom sporazumu s FARC-om – da budu otvoreni za pomirenje s onima koji su se pokajali. “Dragi narode Kolumbije – ne bojte se zatražiti oprost i darovati ga. Ne odupirite se pomirenju koje vam omogućuje da nadvladate neprijateljstva i zbližite se kao braća. Vrijeme je da zacijele rane i da se sagrade mostovi”, kazao je Papa.

Oko 220 tisuća ljudi ubijeno je, milijuni su raseljeni tijekom rata između FARC-ovih pobunjenika s vladinim snagama i desničarskim paravojnim skupinama. Mirovnim sporazumom FARC je pretvoren u političku stranku, kojoj je do 2026. osigurano 10 mjesta u Kongresu i pravo izlaska na izbore.