Papa odbio zaređivati oženjene svećenike

AppleMark

Papa Franjo, u jednoj od najznakovitijih odluka u svojemu papinstvu, odbio je u srijedu prijedlog o zaređivanju oženjenih muškaraca u Amazoniji gdje kronično nedostaje svećenika i pozvao je svijet da se “pobuni” i “angažira” protiv pretjerane eksploatacije tog područja.

Preporuka koju su latinoamerički biskupi iznijeli prošle godine uznemirila je konzervativce u duboko podijeljenoj Rimokatoličkoj Crkvi s 1.3 milijardu članova.

Konzervativni krugovi boje se da bi to moglo voditi promjeni u višestoljetnoj obvezi celibata među svećenicima.

Franjo je taj odgovor dao u Papinskoj postsinodskoj pobudnici o Amazoniji, tri mjeseca nakon što je na biskupskoj sinodi za prijedlog da se u Amazoniji, suočenoj s nedostatkom svećenika, zarede muškarci zrelije dobi, po mogućnosti domoroci, bilo 128 glasova, a protiv 41.

Papinska pobudnica koristi se da da naputke i ohrabri vjernike, ali ne i da definira kršćansku doktrinu, prenosi Reuters.

U dokumentu na 32 stranice predstavljenom u srijedu nije čak ni spomenut prijedlog da se zarede stariji oženjeni đakoni koji su provjereni čelnici udaljenih kršćanskih zajednica i imaju stabilne obitelji.

Konzervativci su se usprotivili toj ideji u strahu da je to sklizak teren koji bi mogao utrti put oženjenom svećenstvu.

Presinodski radni dokument označili su kao heretički.

Osamdesetdvogodišnji papa u pobudnici je napisao da se moraju pronaći novi načini da se ohrabri više svećenika za odlazak na služenje u udaljene krajeve.

U odgovoru sinodi održanoj u listopadu papa Franjo je u tekstu naslovljenom “Draga Amazonija” napisao da “poduzeća, nacionalna i međunarodna, koja uništavaju Amazoniju i ne poštuju pravo autohtonih naroda (…) treba nazvati pravim imenom: nepravda i zločin”.

Treba se “pobuniti” i zatražiti oprost” za “sramnu prošlost” zlostavljanja domorodaca, rekao je i za primjer naveo njihove patnje u vrijeme eksploatacije kaučuka u venezuelskom dijelu Amazonije.

“Pribjegavanje sredstvima koja su daleko od svake etike često je, primjerice kažnjavanje prosvjeda, a što uključuje oduzimanje života autohtonim narodima koji se protive projektima”, rekao je i osudio poduzeća “gladna lake zarade koja otimaju zemljište i privatiziraju čak i pitku vodu”.

Treba “izgraditi mreže solidarnosti i razvoja”, rekao je Papa pozivajući svijet da se angažira, a to uključuje i političke čelnike.

Crkvu je upozorio da mora budno paziti kad je riječ o donacijama koje prima iz tih područja.

“Zaštita ljudi neodvojiva je od zaštite ekosustava”, rekao je Papa i citirao poruku iz Kolumbije: “Tražimo da prestane iskorištavanje i uništavanje Majke zemlje. Zemlja krvari, multinacionalne tvrtke prerezale su vene našoj Majci zemlji”.