Papa Franjo: ubojstva žena postala “kuga” Latinske Amerike

Papa Franjo je u četvrtak pozvao čelnike Latinske Amerike da izbjegavaju korupciju i bore se protiv nasilja bandi, trgovanja drogom i ubojstva žena za koje je rekao da su postali “kuga” u tom dijelu svijeta. 

Franjo se drugi dan zaredom osvrnuo na migracije, poručivši kako se treba činiti više da bi se nadišao strah i sumnje oko migranata koji traže bolji život. 

Na susretu s biskupima Srednje Amerike Franjo je rekao kako su mnogi mladi “bez prilika, zatočeni usred veoma konfliktnih situacija bez brzog rješenja: obiteljskog nasilja, ubojstva žena – naš kontinent bilježi kugu po tom pitanju”. 

Kao probleme je dodao naoružane bande i kriminalce i trgovanje drogom. 

Prije dvije godine je u Latinskoj Americi i na karipskom području ubijeno najmanje 2795 žena, stoji u podacima vlada koji su predani ekonomskom odboru za Latinsku Ameriku Ujedinjenih naroda (ECLAC)

Ovaj fenomen posebno je problematičan u El Salvadoru gdje je 2017. ubijeno 10,2 na 100 tisuća žena, otkrio je ECLAC. 

Papa je istaknuo kako su obitelji “slomljene ekonomskim sustavom koji ne stavlja na prvo mjesto osobe i javno dobro nego je špekulacije učinio svojim ‘rajem'”. 

Nekoliko tisuća mladih sudjelovalo je u četvrtak navečer na ceremoniji otvaranja katoličkog Svjetskog dana mladih, zbog kojeg je Franjo i stigao u Panamu i na kojem im je poručio da imaju hrabrosti mijenjati stvari. 

U jutarnjem obraćanju panamskom predsjedniku Juanu Carlosu Vareli i diplomatima, Franjo je istaknuo kako mladi na kontinentu zahtijevaju da njihovi politički čelnici žive iskreno, transparentno i jednostavno te da se “protive svim vrstama korupcije”. 

Prošlogodišnji izvještaj Transparency Internationala o korupciji u Latinskoj Americi pokazao je da više od polovice ispitanika u 20 država smatra da njihove vlade ne čine dovoljno po pitanju korupcije, a jedan od troje je rekao kako su platili mito za javne usluge. 

Franjo je pohvalio pripadnike Crkve u Latinskoj Americi koji su, poput ubijenog salvadorskog nadbiskupa Oscara Romera, pokušali održati istinu usprkos “nepravdi, raširenom siromaštvu i zloupotrebi moći”. 

Romero, zaštitnik siromašnih, u Latinskoj Americi je postao simbol borbe za ljudska prava kad ga je 1980. ubio desničarski odred smrti tijekom mise. Prošle je godine proglašen svecem. 

Romerov put prema toj tituli stajao je na mjestu tijekom mandata prošlih papa jer su neki biskupi u Latinskoj Americi i Vatikanu smatrali da je on politička ličnost. No Franjo je ubrzao taj proces kad je došao na čelo Svete Stolice 2013. godine.