Papa Franjo sazvao biskupsku sinodu za 2022.

AppleMark

Papa Franjo sazvao je biskupsku sinodu za jesen 2022., a glavna tema tog skupa biskupa iz cijelog svijeta još nije definirana, objavio je u subotu Vatikan.

Vijeće glavnog tajništva biskupske sinode, institucija koja priprema te skupove, predložila je Papi na sastanku 6. veljače kratki popis mogućih tema za razgovor na sinodi kako bi on učinio konačni izbor, kaže se u priopćenju iz Vatikana.

“Sveti Otac odlučio je sazvati tu skupštinu za jesen 2022. kako bi zajamčio veću uključenost čitave Crkve u pripreme” skupa, dodaje se.

Zadnja redovita sinoda održana je u listopadu 2018. na temu mladih. Godinu dana kasnije, u listopadu 2019, Papa je sazvao posebnu sinodu o Amazoniji.

Vijeće i Papa također su u subotu objavili poruku potpore nevladinim organizacijama i vladama koje pomažu i podupiru migrante.

“Mnogi ljudi primorani su ići iz jedne zemlje u drugu zbog ratova, ekonomskih nejednakosti, potrage za poslom ili plodnijom zemljom, vjerskih progona, terorizma ili ekološke krize”, kaže se u poruci Pape i Vijeća.

“Crkva se identificira sa siromašnima, malima, u tuđini. Ona cijeni vlade i nevladine organizacije koje se angažiraju pomoći onima koji se moraju seliti”, dodaje se u dokumentu, te traži “oprez zbog trgovine ljudima i angažman da se stane na kraj sukobima koji izazivaju toliko patnji”.