Papa: Crkva mora priznati mušku dominaciju i seksističko nasilje

AppleMark/Hina

Papa Franjo poručio je u utorak da Katolička Crkva mora priznati povijest muške dominacije u svojim redovima i seksualno zlostavljanje žena i djece te popraviti svoj ugled, osobito među mladima.

Franjo je u utorak objavio Apostolsku ekshortaciju ili pobudnicu, dokument na 50 stranica koji je njegova refleksija na biskupsku sinodu o mladima održanu u listopadu. 

“Živa Crkva može pogledati u svoju povijest i priznati veliki dio muške autoritarnosti, dominacije, razne oblike porobljavanja, zlostavljanja i seksističkog nasilja”, napisao je papa u dokumentu “Christus vivit” (Isus živi). 

“Svjesna toga, Crkva se može pridružiti pozivima na poštivanje ljudskih prava i ponuditi veći reciprocitet između muškaraca i žena, iako se neće složiti sa svime što neke feminističke skupine predlažu”. 

Ovo potonje, piše Reuters, očita je referenca na zahtjeve da se žene postanu svećenice. 

Prošli mjesec je svo žensko osoblje vatikanskog mjesečnika posvećenog pitanjima žena podnijelo ostavke, rekavši da im novi muški urednik želi ograničiti autonomiju i staviti ih pod “svoju mušku kontrolu”.  

Časopis je prethodno objavio niz priča o tome kako su svećenici seksualno zlostavljali redovnice i tretirali ih kao sluškinje. 

Franjo u dokumentu priznaje da Crkva mora ponovo ‘osvojiti’ mlade ljude koju je smatraju nevažnom u svojim životima. S obzirom na skandale koji su je pogodili, Franjo priznaje da to nezadovoljstvo nije bez razloga.

Mladima je poručio da je golema većina svećenika ostala vjerna svojem pozivu. A njima je rekao da mlade mogu privući bolje objašnjavajući crkvenu doktrinu i prestati se opsesivno baviti malim brojem tema.  

“Crkva koja je uvijek u defenzivi, koja je izgubila poniznost i prestala slušati druge, koja ne dopušta pitanja, takva Crkva gubi svoju mladost i pretvara se u muzej”, poručio je. H/Nacionalno