Pao dogovor: Povjerenstvo počinje s radom 30. listopada

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Arsen Bauk, gostovali su u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog, gdje su komentirali osnivanje povjerenstva za Agrokor.

Bačić i Bauk u emisiji su Hrvatskoga radija potvrdili da su se dvije stranke dogovorile oko osnivanja povjerenstva, a da će se detalji znati u 12 sati.

“U srijedu ćemo prvo glasovati o povjerenstvu o Agrokoru”, rekao je HDZ-ov Bačić.

Bauk je istaknuo da će povjerenstvo s radom početi 30. listopada.

Podsjetimo, HDZ i SDP, potvrdili su u ponedjeljak neslužbeno izvori iz obje stranke, napokon su postigli dogovor o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor i izboru tri suca Ustavnog suda, o čemu bi Sabor trebao glasovati u srijedu ujutro.

Prema postignutom dogovoru, neslužbeno se doznaje, u srijedu bi se prvo glasovalo o članovima istražnog povjerenstva za Agrokor. Već je ranije usuglašeno da bi u povjerenstvu bili iz HDZ-a Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, iz redova SDP-a Orsat Miljenić i Gordan Maras, te Nikola Grmoja iz Mosta, Stjepan Ćuraj iz HNS-a i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Predsjednik povjerenstva, prema neslužbenim informacijama, bio bi SDP-ov Orsat Miljenić, a s radom bi počelo 30. listopada. Nakon izbora povjerenstva, glasovalo bi se o tri člana Ustavnog suda. HDZ predlaže dosadašnje ustavne suce Miroslava Šeparovića i Matu Arlovića, dok je SDP predložio Gorana Selanca, aktualnog zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Za izbor ustavnih sudaca potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, odnosno 101 zastupnički glas.