Panika u Zagrebu: Prodali zadnjih 500 doza seruma koji se daje nakon ugriza čak pet vrsta zmija otrovnica

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Nakon što je Imunološkom zavodu 2013. godine uskraćena proizvodna dozvola za proizvodnju krvnih derivata, nadležni su za sve krvne derivate našli jednakovrijednu alternativu osim za zmijski protuotrov (antiserum). Stanje je kritično, rekla je Marija Šumski iz Imunološkog zavoda u Zagrebu.

Otkrila je kako su ove godine prodali zadnjih 500 doza seruma koji se daje nakon ugriza čak pet vrsta zmija otrovnica među kojima je i poskok, pišu 24sata.

Rok trajanja spomenutim dozama istječe u studenom 2018. godine, a već sad nemaju novog proizvoda za tržište niti imaju u planu novu proizvodnju. Iako stručnjaci uvjeravaju da su na zagrebačkoj Medvednici poskoci uobičajeni stanari, seruma protiv njihova ugriza u metropoli nema.

“Pitanje je koliko su dostupni antiserumi drugih proizvođača, pogotovo oni koji štite ne samo od riđovke nego i od poskoka. Ukoliko i budu dostupni, upitno je po kojoj cijeni. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji jedino su Imunološki zavod d.d. iz Hrvatske, Sanofi Pasteur iz Francuske, koji je također u lošoj situaciji, i Torlak iz Srbije prepoznati kao proizvođači antiseruma koji štiti i od otrova poskoka.

Bilo je slučajeva kada su pacijentima injektirani antiserumi koji štite samo od ugriza riđovke kao terapija kod ugriza poskoka, ali bez očekivanog djelovanja”, rekla je Šumski, koja je odgovorna za puštanje lijekova u promet.

Također, Šumski je otkrila kako je hrvatski Imunološki zavod d.d. zadnju seriju Antiseruma za otrov europskih zmija proizveo 2014. godine, a prodavala se po cijeni i do 300 kuna po dozi. Sve su razgrabile veledrogerije od kojih naručuju bolnice i domovi zdravlja, nešto su kupile i epidemiološke službe, veterinari, ali i ljudi koji borave u prirodi mogli su si antiserum sami kupiti u ljekarni.

Koliko je na kraju doza još ostalo, u Imunološkom zavodu ne znaju pouzdano. Znaju tek da je oko 500 doza dovoljno za jednu sezonu za cijelu Hrvatsku da se svi pokriju, a upravo toliko su i prodali u zadnjih godinu dana.

Zanimljivo je da u Imunološkom zavodu d.d. i dalje postoji leglo poskoka o kojem se vodi briga. Oni su izvor suhog otrova koji je baza za daljnju proizvodnju antiseruma, ali za to sada Imunološki zavod d.d. nema dozvolu.

“Hoće li netko imati sluha za ovaj problem i omogućiti Zavodu da kao i do sad jedini u Hrvatskoj nastavi s radom na ovom važnom lijeku, vidjet ćemo”, objasnila je Šumski.

Zagrebačka Hitna pomoć u Heinzelovoj ulici tvrdi da oni nemaju serum protiv ugriza poskoka, navodeći da im i nije potreban jer u Zagrebu nema poskoka. Iz Instituta Dr. Andrija Štampar su pak kazali da se serum daje vrlo rijetko zbog ozbiljnih nuspojava. Ljude koje ugrize zmija na Hitnoj zbrinu na način da ih se imobilizira, obradi im se rana i daje infuzija, a serum je tek krajnja opcija, poručili su iz Instituta.

Iz Opće bolnice u Puli su pak naveli kako seruma imaju u neograničenim količinama, a dovoljno količina imaju i u šibenskoj Općoj bolnici. Iz HGSS-a pak poručuju da nisu ovlašteni nositi serum na teren i ubrizgavati ga ljudima te da u slučaju ugriza zovu Hitnu pomoć.