Panenić: “SDP nije kvalitetan partner za pokretanje opoziva Dalić”

Izvor: D.Prša/Nacionalno

“Po Mostu je nesumnjivo da je ministrica Martina Dalić sa svojim suradnicima dovela postupak nagodbe u slučaju Agrokor u otegotnu situaciju. Trebala bi odstupiti, ali SDP i Živi zid uz svoj trenutni položaj nisu kvalitetni partneri uz koje bi Most mogao pokrenuti pitanje opoziva, kazao je bivši ministar gospodarstva i član Mosta Tomislav Panenić.

Most smatra da u Agrokoru treba uspostaviti stalno vjerovničko vijeće i pozdravlja inicijativu da vjerovnici daju suglasnost za osobu koja bi trebala biti izabrana. Smatra da time nagodba dobiva stvarnu potporu. “I dobavljačima je jasno da do 10. srpnja treba potpisati nagodbu, pa traže osobu koja može biti kvalitetan medijator”, kazao je Panenić, piše HRT.

HNS-ov saborski zastupnik i član saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor Stjepan Čuraj kazao je da je Ramljakova ostavka bacila mrlju na taj delikatan proces – ne samo na postizanje nagodbe nego i ono što će doći nakon, nastavak rada i proizvodnje. Naglašava ipak da je stav HNS-a da je proces nagodbe važniji od bilo kojeg pojedinca. Nije htio reći konkretno ime osobe koju bi HNS volio vidjeti na mjestu povjerenika.

Komentirajući je li zakon “lex Agrokor” trebao predvidjeti sukob interesa, Ćuraj kaže kako “imamo to što imamo, ali vraćanje u prošlost neće donijeti bolju budućnost”. Ćuraj pozdravlja današnji sastanak premijera Andreja Plenkovića s velikim vjerovnicima. Kaže da je taj korak između ostalog zakonska obveza premijera. Za predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića i njegovu ulogu u kontekstu Agrokora, odnosno telefonski poziv u kojem daje upute dobavljačima, a koji je izašao u javnost, Ćuraj kaže da “si sadržaj nekih privatnih razgovora ne bi dao komentirati”, ali da se čelni ljudi ove države koji su odgovorni za stanje u njoj imaju pravo uključiti u taj proces. Bila bi veća vijest, kaže, da je netko od dobavljača i vjerovnika pokušao stupiti u kontakt s nekim od vladajućih, a da je za odgovor dobio kako za njega nemaju vremena.

Paneniću je neprihvatljivo da predsjednik Sabora zove članove vjerovničkog vijeća i nameće im stavove Vlade. “Situacija bi trebala biti obratna, vjerovnici bi trebali pritiskati političare da donose odluke u interesu gospodarstva. Prema tome, ovdje imamo jednu totalno obrnutu situaciju”, kazao je.