Panenić optužio Vladu, premijera i ministra da ništa ne poduzimaju u rješavanju dugova bolnica

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Na Facebook stranici saborski zastupnik i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Tomislav Panenić, reagirajući na blokadu računa vinkovačke Opće županijske bolnice, optužio je Vladu, premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da su svjesni ukupnih dugova bolnica, ali ništa ne poduzimaju da se situacija konačno riješi. 

Kazao je da je žalosno slušati izjave najviših vladinih dužnosnika o gospodarskom rastu i suficitu u Državnom proračunu, a s druge strane se ne pokrivaju obveze prema dobavljačima. Time, visoki iznosi dugovanja utječu ne samo na smanjenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga već uzrokuju i probleme u poslovanju brojnih dobavljača bolnica, a javni sustav nastavlja biti najveći generator nelikvidnosti u Hrvatskoj”, istaknuo je u subotu Tomislav Panenić.

Navodi kako je Opća županijska bolnica Vinkovci u petak završila u blokadi računa nakon što je 2018. završila s gubitkom od 117 milijuna kuna, što je za 34 milijuna kuna više nego 2017. godine. Time je, tvrdi Panenić, gubitak gotovo dosegnuo razinu godišnjeg prihoda, a dospjele obveze vinkovačke bolnice od 101 milijun kuna. U istom razdoblju i bolnica u Vukovaru je ostvarila ukupni gubitak od 158 milijuna kuna, uz 116 milijuna kuna dospjelih obveze. 

“Ukupna obveze vinkovačke i vukovarske bolnice su u ovom trenutku izvan moći Vukovarsko-srijemske županije na koju su prenesena osnivačka prava te će, bez žurne pomoći iz Državnog proračuna, doći do kolapsa zdravstvenog sustava na području županije. Slično stanje je i u većini drugih hrvatskim bolnica i županija”, navodi Tomislav Panenić te poziva Vladu da žurno osigura sredstva za pokrivanje akumuliranih gubitaka i redovno plaćanje obaveza te provedbu cjelovitog restrukturiranja bolnica.

Nacionalno/D.Prša

[ STANJE FINANCIJA BOLNICE VINKOVCI ]…Najčešća izlika za stanje u zdravstvu jeste pozivanje na dugovanja iz…

Objavljuje Tomislav PanenićSubota, 27. srpnja 2019.