Panenić: Ministarstvo financija treba osigurati novac, a županija racionalno upravljanje bolničkim rashodima

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Tomislav Panenić u četvrtak je u Vinkovcima zatražio da Ministarstvo financija osigura dostatna sredstva za pokrivanje gubitaka hrvatskih bolnica i osigura redovno plaćanje obaveza, a od Vukovarsko-srijemske županije da osigura zakonito i racionalno upravljanje rashodima bolnica.

“Vlada Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemska županije su svjesne velikih i dugotrajnih dugova bolnica za lijekove, ali ništa ne poduzimaju da se situacija konačno riješi. Rješenja koja poduzima Ministarstvo zdravstva su kozmetička, nikad suštinska te se agonija zdravstvenog sustava samo pojačava”, kazao je Panenić.

Komentirajući najavu veledrogerija da će biti obustavljena isporuka lijekova i medicinskog materijala bolnicama naveo je kako je Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana ostvarila 2017.ukupni gubitak u iznosu od 112 milijuna kuna uz ukupne obveze od 137 milijuna kuna, dok je Opća županijska bolnica Vinkovci u istom vremenu imala 83 milijuna kuna gubitka uz obveze od 94 milijuna kuna.

“Visoki iznosi dugovanja utječu ne samo na smanjenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga već uzrokuju i probleme u poslovanju brojnih dobavljača bolnica. S druge strane, uprave bolnica ne provode mjere racionalizacije, a državna revizija je utvrdila da veći dio vanjskih usluga, medicinskog potrošnog materijala i lijekova nabavljaju bez provođenja propisanih postupaka javne nabave te time ne ostvaruju najpovoljnije cijene”, kazao je Tomislav Panenić.

Nezavisni vijećnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije i kandidat Mosta za EU parlament Nizar Shoukry upozorio je na loše uvjete rada liječnika u Domovima zdravlja te zastarjelost medicinsko-tehničkih sredstva i inventara.

“U primarnu zdravstvenu zaštitu u Vukovarsko-srijemskoj županiji treba ulagati i učiniti je atraktivnom liječnicima koje je sve teže zadržati. Ako se raspadne sustav primarne zdravstvene zaštite, a tu prije svega mislim na obiteljsku medicinu, raspast će se cijeli sustav liječenja”, rekao Shoukry.