Pametno i Fokus: Moguće je smanjiti poreze i imati socijalnu državu

Pametno i Fokus zajedno idu na parlamentarne izbore

Koalicija stranaka Pametno, Fokus, Nezavisna lista Zagreb i Unija Kvarnera predstavile su u subotu svoj izborni program u kojem poručuju da je moguće smanjiti poreze i održati socijalnu državu koja bi bila bogata i složna.

“Pokazali smo i pokazat ćemo da je moguće smanjiti poreze i imati socijalnu državu, i da je moguće imati bogatiju, složniju, odgovorniju i brižniju Hrvatsku”, rekao je novinarima član Predsjedništva stranke Pametno Ivica Puljak.

Kao jedan od najvećih problema Hrvatske Puljak je naveo iseljavanje stanovništva, ali i nazadovanje Hrvatske u usporedbi s istočno-europskim i susjednim zemljama.

Predstavio je “možda jedan od najstrašnijih grafova” koji je prikazao odnos radnog stanovništva i umirovljenika. “Skoro imamo isti broj radnika i umirovljenika, što je potpuno neodrživo za bilo koju ekonomiju, i puno snažniju od Hrvatske”, kazao je Puljak.

Hrvatska je u tako lošoj situaciji jer građane neodgovorni političari i politike neprestano drže u prošlosti. “Dok se mi svađamo i razmišljamo što je bilo, druge nacije idu u budućnost”, naglasio je.

Puljak ističe da Hrvatska mora pokrenuti inovativni i kreativni poduzetnički potencijal jer je trenutno pretposljednja zemlja po inovativnosti u EU-u.

Reformu obrazovanja treba vratiti na pravi put

“Prva i najvažnija je reforma obrazovanja, koja je krenula krivim putem i treba ga vratiti na pravi. Moramo osigurati da sva djeca budu upisana u vrtiće, da sve škole rade u jednoj smjeni, da sva djeca imaju topli obrok i da sve škole imaju dvorane”, rekao je Puljak.

Apsolutno je neophodno podići društveni status obrazovnih radnika i svih u procesu obrazovanja. “Trebamo objektivizirati ocjenjivanje i uvesti meritokratske principe, jedna od ideja je da uvedemo malu maturu na prijelazu iz osnovnog i srednjeg školovanja”, kaže.

Gimnazijama treba povećati izbornost, a u strukovnim školama praksu te poticati STEM zanimanja i proširiti profil umjetničkih škola. Posebnu pozornost, smatra Puljak, treba posvetiti djeci s poteškoćama i darovitima.

Puljak smatra kako 45-minutni školski sat “pripada nekim drugim vremenima” te da ga treba prilagoditi budućnosti, kao i prosjek ocjena, koji smatra da nije ogledalo ukupnog znanja.

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi istaknuo je da treba privući ulagače da investiraju u Hrvatsku, a to bi postigli smanjenjem poreza na dohodak na 10 posto s postojećih 24 i 36 posto. Također, smanjili bi porez na dobit na 10 posto s dosadašnjih 12 i 18 posto.

Kao najbitniju stavku naveo je visokoplaćena radna mjesta, koja će kao uzrok imati povećanje plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, čime bi se ti sustavi stabilizirali. Koalicija je za ukidanje 90 posto parafiskalnih nameta, te za smanjenje administrativnog sustava za 10 posto.

Žele smanjiti broj lokalnih samoupravnih jedinica na nešto više od 100, a proveli bi i spajanje komunalnih poduzeća, što bi rezultiralo velikim uštedama. Na taj bi način smanjili i broj političara, za 60 do 80 posto, ovisno o modelu preustroja.