Povezite se

Politika

Pametno i Fokus: Hrvatska nema novaca za otkup Ine

Objavljeno

-

Koalicija stranaka Fokus, Pametno i Nezavisna lista Zagreb ocijenile su u nedjelju kako  Hrvatska nema novaca za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a, dodavši da bi HDZ od 2016. do sada već nešto napravio da je bio ozbiljan po pitanju otkupa. 

“Danas se Hrvatska nalazi u krizi najvećoj do sada i dan danas ne znamo kako ćemo iz nje isplivati. U takvoj situaciji govoriti o otkupu dionica Ine, svatko iole ozbiljan zna da jednostavno novaca za tako nešto nema”, izjavila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak na konferenciji za medije ispred zgrade Ine. 

Sljedeći tjedan očekuje se izvještaj i studija investicijske banke Lazard koja će dati i cijenu otkupa dionica Ine. Da bi se otkup ostvario, morat ćemo zadužiti praunuke naše djece, smatra Puljak.

Pozvala je građane Hrvatske da ne vjeruju lažnim obećanjima i predizbornim trikovima, jer novaca za otkup dionica Ine nema. Vladajućima je poručila da se “okane rješavanja ovog problema”, ustvrdivši da je bilo loše sve što su napravili do sada.

Huić: Riječ je o iznosu od oko 25 milijardi kuna

Nezavisni kandidat Davor Huić također smatra da Hrvatska nije u dobroj financijskoj situaciji za otkup Ine.

Smatra kako bi za otkup dionica u vlasništvu mađarske kompanije trebala izdvojiti najmanje 15 milijardi kuna, a može se očekivati, dodaje, i da će Mađari tražiti 20 ili 30 posto više od onoga što pokaže procjena. 

Također, da bi otkup imao smisla, kaže, potrebno je obnoviti rafinerije u Sisku i Rijeci, ali i odvojiti novac za troškove arbitraže. Kada se sve to zbroji, kaže Huić, riječ je o iznosu od oko 20 do 25 milijardi kuna kojih Hrvatska u ovom trenutku nema, a uz to će i javni dug do kraja godine narasti na 99 ili 100 posto BDP-a. 

“Tko god u ovom trenutku obećava ljudima da će provesti otkup Ine ili vratiti Inu u hrvatske ruke, taj ili ne zna što priča ili namjerno hrvatskim biračima prodaje maglu”, dodao je.

Nađi: Budućnost je u električnoj energiji

Predsjednik stranke FOKUS Davor Nađi rekao je da treba postaviti pitanje na koji način vidimo budućnost Hrvatske i Ine – opet u rukama HDZ-a i SDP-a ili u smjeru obnovljivih izvora energije. 

“Svi znamo da je budućnost u električnoj energiji. Hrvatska se kao zemlja treba okrenuti tim načinima opskrbe energijom kako bi bila neovisna i samodostatna”, ocijenio je.

Postoje mnogi alternativni načini proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije čime se može  osigurati energetska opskrba za Hrvatsku, dodao je Nađi.

EU ide prema neutralnosti CO2 emisija do 2050., dok Hrvatska razmišlja o otkupu naftne kompanije, upozorio je.

Sumpor: Zakonom zaštititi prirodne resurse 

Predsjednica stranke Nezavisna lista Zagreb Marijana Sumpor smatra da se trebaju zakonom zaštititi svi prirodni resursi koji su od strateškog interesa za Hrvatsku.

Vezano za upravljanje državnim poduzećima, kaže da modeli upravljanja koji se odnose na stopostotno državno vlasništvo “vode prema situaciji u kojoj javna poduzeća služe kao zlatni rudnici za politički uhljebistan”. Smatra da je tako bilo i u slučaju Ine. 

Uvođenjem privatnog kapitala, mijenja se pristup upravljanju, ali političke strukture i dalje su usko vezane za investitore koji su preuzeli vlasništvo, a konkretan primjer je Ina, dodala je Sumpor. 

Mišljenja je da postoji mogućnost da se, uz poštivanje zakona i propisa te jasan plan i strategiju razvoja, privremeno otkupe dionice Ine kako bi se pripremio teren za strateškog partnera, dok je građanima potrebno jasno komunicirati strateški razvoj i tko je strateški partner koji bi unio ravnotežu u upravljačku strukturu Ine.

Vezano za nadolazeće parlamentarne izbore, koalicija je najavila da se zalaže za niže poreze, reformu javne uprave, transparentnost, efikasno pravosuđe te za više prostora za razvoj poduzetništva.

U programu će imati i teme koje pokrivaju znanost i obrazovanje, uključenost, sudjelovanje građana u konzultacijskim procesima oko zakona i propisa, a oslanjanju se i na zelenu agendu EU-a. Svoj program i najvažnije teme detaljno će predstaviti idući tjedan.

Politika

Plenković svim silama, nepokajane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Published

on

Saborski zastupnik, umirovljeni general Željko Sačić opet se osvrnuo na obljetnicu VRO “Oluja”, potpredsjednika Vlade Miloševića, premijera Vlade Plenkovića ali na političke, zakulisane igre koje sve vode, u kako kaže tkz. srpsko hrvatskoj Vladi.

Evo što je poručio Željko Sačić:

Boris Milošević, predsjednik aboliranog sdssa i potpredsjednik Vlade RH (ne zato što je posebno sposoban, nešto jako pametan, izniman u nečemu za opće dobro, već samo zato sto je – “Srbin”, i samo zbog toga zadužen je u ovoj koalicijski srpsko hrvatskoj Vladi za “društvene djelatnosti” (Čitaj za: cenzuru, razvodnjavanje, nadzor, preodgoj i “vaspitanje” Hrvata) iako sa zelučanim problemima, na javnu molbu Plenkovića (više dana ponavljanu), ipak se (sramežljivo i samozatajno) ukazao na 25.obljetnicu ” Oluje” u Kninu..

Ali je u dosluhu i po Pupovčevom planu, radi “ravnoteže” poslao svojeg potpredsjednika sdssa Dejana Mihajlovića (aktualnog načelnika (po zlu poznate) hrvatske općine Krnjak) u Srijemsku Raču.. Gdje se “Oluja” “komemorira” sa Vučićem, Irinejom, Vulinom i sl. kao “najveći genocid i etničko čišcenje Srba iz svojih vekovnih ognjišta od vremena NDH”…Pa sad, u toj političkoj šizofreniji, u Plenković-Pupovčevoj režiji i koaliciji, kako graditi, i s kim – miran život, suživot, tzv.”pomirbu”, okrenuti u “budućnost, sa zaboravljenom (četničkom) prošlošću”.

Kad je oni (sada čak i u Vladi RH) nikako ne žele samokritički, sa pokajanjem, naknadom ratne štete, razminiranjem (od njih mino zagađene) Hrvatske, dostavom podataka o nestalim našim herojima i civilima koje su nevine pobili, dostavom opljačkanog blaga i arhiva i sa molbom za oprost, od Hrvata -prihvatiti ???

A Plenković ih svim silama, takve nepokajnane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Ucitavanje vijesti

Politika

Miro Bulj: Luka Gaženica nema pročistač za otpadne vode

Published

on

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj izjavio je u utorak kako je zadarska luka Gaženica predana u ruke turskom vlasniku te će ona bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.

Bulj je to, kako je priopćio Most, izjavio na konferenciji za novinare u Zadru, na kojoj su bili i Mostovi županijski vijećnik Zadarske županije Ivan Matić te gradski vijećnik Mladen Malta.
 Naglasio je da je luka Gaženica jedna od najvećih investicija što se tiče luka, u koju je država uložila 1,5 milijardu kuna, a koja je dana Turcima u koncesiju za 30 milijuna kuna na 20 godina, što je minoran novac.
„Ovo je važan projekat, jer Zadar kao centar Jadrana zaslužuje ovakvu luku, ali ne i ovakvo ponašanje gdje je investicija od 1,5 milijarde kuna predana doslovno “džabe” u ruke stranom turskom vlasniku, a nema ni pročistač za otpadne vode iz brodova i kruzera koji ovdje dolaze nego oni onečišćuju more i puštaju svoje fekalije u naše more. 
 To znači, ocijenio je, da će se u idućih 20-tak godina, dokad će imati koncesiju, naše more zagaditi, Turci će zaraditi novac, a država i narod neće imati ništa. 
Nezamislivo je da nitko ne odgovara za ovo. Kao saborski zastupnik hitno ću zatražiti kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se utvrdi odgovornost ovolike investicije koja nema pročistač fekalija i otpadnih voda u novoizgrađenoj luci Gaženici. 
Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području, upitao je i dodao kako je ovo antituristički projekat i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije. 
 Smatra kako smo postali odlagalište tuđih otpada, što je katastrofa i ekocid. Osobno ću tražiti da se tuđe smeće riješi na način kako se rješava u normalnim civiliziranim državama, rekao je i dodao kako je Most već ranije inzistirao da se proglasi isključivi gospodarski pojas, da se bolje nadzire more i da se naš nadzor prostorno proširi i na međunarodni prostor, ali to Vladi očito ne odgovara. 
  Naglasio je kako je od projekta koji je bio važan za razvoj Zadarske županije na kraju učinjena šteta Hrvatskoj i okolišu te Jadranu i ljudima na ovom prostoru. Osim zagađenja, laž je bila i da će ovdje biti 4 tisuće novih radnih mjesta, a danas ovdje ima desetak novozaposlenih osoba u luci.“ – rekao je Miro Bulj.
 Ivan Matić smatra kako je razvoj luke neminovan, te da će tu dolaziti sve više brodova pa će tako biti i sve više ispuštanja fekalija u naše more. „Izgradnja pročistača je nužna i bitno je da se to što prije napravi jer ako se ova luka bude razvijala onako kako je obećano, onda bi izgradnja pročistača trebala biti prioritet.“

Ucitavanje vijesti

Politika

Domovinski pokret: Hrvatska mora podupirati inovacije u poljoprivredi

Published

on

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac rekle su da država mora podupirati ulaganja koja će omogućiti uvođenje suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredu, upozorivši da se poljoprivredna gospodarstva bore za opstanak prepušteni sami sebi.

“Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa kako ne bi došlo do potpune propasti proizvodnje hrane odnosno proizvodnje dvije najvažnije namirnice, mlijeka i mesa”, ocijenila je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac na konferenciji za medije u utorak.

Dodala je da se nepovratno izgubilo pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko, a u mandatu premijera Andreja  Plenkovića proizvodnja mlijeka smanjila se za 11 posto, najviše od svih članica EU. Nigdje u EU poljoprivreda nije prepuštena direktno tržištu, upozorila je Vukovac, dodavši da su civilizirane zemlje koje vode brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, taj sektor izdvojile kao područje s pravom na zaobilaženje određenih protržišnih naloga.

Politike koje se zadnjih desetak godina vode u Hrvatskoj usmjerene su direktno na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, ocijenila je Vukovac, dodavši kako je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona te nepoštivanje zakona.

Mišljenja je da Hrvatska može biti suvereno, demokratsko društvo tek kada osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost.

Članica saborskih Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unije Vesna Vučemilović osvrnula se na odluku tvrtke Meggle da se povuče iz Hrvatske i prestane s proizvodnjom u Osijeku. 

“Posve je logično zapitati se kako to da je tvrtka koja uspješno posluje u više zemalja, u zadnjih deset godina čak sedam godina poslovala s gubitkom ovdje u Hrvatskoj. Brojna parafiskalna davanja, čak preko 400 uz poreze predstavljaju teret za naše poduzetnike koji ističe i Europska komisija u svojim izvješćima i preporukama”, poručila je Vučemilović, dodavši da taj “ceh” skupe države na kraju plaćaju radnici i poljoprivrednici.

Istaknula je nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili finalne proizvode više dodane vrijednosti te ocijenila da Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina, a ni plan kako povući europska sredstva koja su nam na raspolaganju, podsjetivši da je ministar financija Zdravko Marić rekao da će veći dio nepovratnih sredstava ponovo završiti u javnom sektoru. 

Također, ocijenila je da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nema sluha za probleme ovog poljoprivrede i prehrambene industrije, već za vodoopskrbu, odvodnju i ceste. 

“Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU”, zaključila je Vučemilović.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije