Palo rukovanje Milanovića i Banožića: “Na koga se ti avioni dižu? Na leteće objekte iz Ukrajine?”

Screenshot

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Tim je povodom predsjednik uručio odlikovanja pripadnicima Oružanih snaga, a susreo se i s ministrom obrane Marijom Banožićem te je palo i rukovanje.

Milanović se dotaknuo pritom hrvatskog naoružanja. “Mi nemamo vojnu industriju, nema je praktički nitko, Poljaci i Slovaci nešto malo, dok se Srbi trude. I postavlja se pitanje koliko to košta. To su ogromni novci. Kad smo kod korištenih dobrih, dobrih aviona četvrte generacije istovarili skoro milijardu i pol eura s PDV-om, postavlja se pitanje što dobivamo od toga”, zapitao se predsjednik.

“Dobivamo li time barem ubojnu moć jednog savezničkog napada na Hamburg 1943. kada je istovareno toliko kinetičke energije koliko nije istovareno u iračkom ratu. Tu se o ogromnom novcu koji mi plaćamo, a netko drugi ima korist. S druge strane protuzračna obrana vas ograničava do te mjere da cinično kažu da treba pilote naučiti samo kako poletjeti jer već će nekako sletjeti”, dodao je.

“Na koga se ti avioni dižu? Na leteće objekte koji su greškom lansirani iz Ukrajine pa otišli na zapad? Na našeg istočnog susjeda Srbiju koja nikako da se odluči kome pripada? To su ozbiljne dileme u kojima živimo. Zato je prioritet Hrvatske ono što se događa u regiji i ambicija da se BiH što prije integrira u EU”, zaključio je Milanović.