Palmer i Lajčak u Beogradu, Vučić vjeruje u kompromisno rješenje za Kosovo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak, poslije razgovora s dužnosnicima Sjedinjenih Država i Europske unije, kako se uskoro očekuje nastavak dijaloga s Prištinom i poručio da vjeruje u kompromisno rješenje.

Vučić je na Instagramu @buducnostsrbijeav objavio da je danas “imao dobar razgovor” sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i posebnim predstavnikom State Departmenta za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.

“Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom i vjerujem u mogućnost postizanja kompromisnog rješenja”, objavio je Vučić nakon što se kasno popodne sastao s Lajčakom i Palmerom, koji su prethodno posjetili Prištinu.

Iz Vučićeva ureda najavljeno je da će se on u petak popodne “obratiti javnosti” nakon posjeta Lajčaka i Palmera.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Beogradu objavilo je u četvrtak navečer Palmerovu ocjenu da je sa srbijanskim dužnosnicima imao “uspješne sastanke”.

“Nakon uspješnih sastanaka s vodstvom Srbije, uživam u trenutku tišine u Hramu Svetog Save. Divno je ponovo biti u Beogradu”, objavio je Palmer, nakon što je ranije danas u Beogradu razgovarao s Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomacije Nikolom Selakovićem.

Palmer je ranije ovog tjedna posjetio Kosovo, a prištinskim je medijima izjavio je da SAD podržavaju “europsku perspektivu Kosova”.

“Želimo vidjeti da se Kosovo integrira u europsku i euroatlantsku zajednicu”, rekao je Palmer u intervju za RTK.

Govoreći o posjetu Kosovu zajedno sa specijalnim predstavnikom EU-a za Zapadni Balkan i dijalog Kosovo-Srbija, Miroslavom Lajčakom, Palmer je prištinskim medijima rekao kako su željeli naglasiti važnost konstruktivnog angažiranja Kosova u procesu dijaloga i pune normalizacije odnosa sa Srbijom, te otvoriti vrata europskoj buduc´nosti za ljude na Kosovu.

“Radimo u jakom partnerstvu. Ovaj proces dijaloga vode same strane, na čelu sa Kosovom, na čelu sa Srbijom, uz podršku EU i snažnu potporu Sjedinjenih Država. Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da Lajčak i ja rame uz rame podržavamo ovaj proces“, rekao je Palmer za Radio-televiziju Kosova.

Dijalog Beograda i Prištine u višemjesečnom je zastoju jer srbijanske vlasti inzistiraju na provedbi briselskog sporazuma iz 2013. i obvezi prištinskih vlasti da formiraju Zajednice srpskih općina na Kosovu, dok je ključna točka kosovske platforme da dijalog mora rezultirati uzajamnim priznanjem, što Beograd kategorički odbija, optužujući Prištinu za opstruiranje dijaloga.

Diplomatski napori posljednjih desetak mjeseci da se dvije strane ovedu za pregovarački stol, a proces normalizacije ubrza nisu bile naročito uspješne.

Bijela kuća je koncem 2020. godine, u finišu predsjedničke kampanje tadašnjeg šefa države Donalda Trumpa, ishodila usvajanje zajedničkog sporazuma u vrijeme prethodnog kosovskog premijera Avdulaha Hotija, ali je Trumpovim porazom i smjenom administracije taj dokument potpisan u Washingtonu faktički propao.

Dolaskom na čelo kosovske vlade Albina Kurtija u veljači 2021. poslije parlamentarnih izbora Priština je poslala poruku da joj dijalog nije na popisu prioriteta, a zapadni diplomati sad nastoje omekšati stajališta dviju strana i dovesti ih za pregovarački stol.