Pala presuda: Banke nisu smjele naplaćivati naknade za prijevremenu otplatu kredita

Izvor: N1

Udruga Franak u utorak je priopćila kako je Ustavni sud presudio da banke nisu smjele ugovarati i naplaćivati tzv. izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita i da takve naknade moraju biti vraćene potrošačima.

U priopćenju navode da je Ustavni sud 13. srpnja odlučio o pet ustavnih tužbi koje su Privredna banka Zagreb i Addiko banka uputile Ustavnom sudu povodom revizijskih odluka Vrhovnog suda RH.

U zajedničkoj presudi Ustavni sud je presudio da banke nisu smjele ugovarati i naplaćivati tzv. izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita i da takve naknade moraju biti vraćene potrošačima.

Ustavni sud odbio je ukupno pet takvih ustavnih tužbi zajedničkom presudom, pri čemu je nebitno jesu li banke ugovarale točan postotak od preostale glavnice ili su ugovarale da će se naknada naplatiti prema tarifi banke. Naravno, to vrijedi i za ugovore s leasing kućama, ističu iz udruge Franak.

Procjenjuju da banke “ukupno duguju potrošačima nekoliko desetaka milijuna eura nezakonito naplaćenih izlaznih naknada, a radi se o iznosima od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća eura po jednom kreditu”.

Udruga Franak stoga poziva potrošače “da tuže banke i leasing kuće zbog naplaćenih izlaznih naknada i na taj način uzmu natrag svoj novac uz naplatu zateznih kamata”.