Gospićki HDZ Starčeviću priprema pakleni plan

Grad Gospić jedna je od onih jedinica lokalne samouprave koja bi uskoro mogla na prijevremene lokalne izbore. Približava se vrijeme donošenja proračuna za iduću godinu, a sa tim rastu i tenzije u političkom životu grada budući da aktualni gradonačelnik nema većinu u Gradskom vijeću.

HDZ-ovci očekuju da gradonačelnik počne surađivati sa većinom i na taj način osigura podršku za svoj mandat ili će nastaviti omalovažavati vijećnike i vladajuću koaliciju na čelu s HDZ-om. Već na rebalansu proračuna vidjet će se kako stvari uistinu funkcioniraju. Kako navode neslužbeni izvori, HDZ i partneri će prihvatiti rebalans na prijedlog većine i povećati one stavke koje je HDZ obećao biračima. Na taj način neće dati šansu gradonačelniku da odbaci obećanja koje je dao HDZ.

U slučaju novih izbora na čelu liste Darko Milinović?

Gospićki HDZ se već sad priprema za izbore, pa ukoliko gradonačelnik Starčević nastavi sa dosadašnjom praksom, HDZ neće prihvatiti proračun. HDZ-ovci Starčeviću pripremaju pakleni plan. Jedan dio toga plana je da se Darko Milinović nađe na čelu liste HDZ-a za Gradsko vijeće. Ako Milinović prihvati prijedlog gospićkih HDZ-ovaca to će Starčeviću predstavljati velik problem, budući da je Milinović na prošlim izborima u Gospiću dobio 800 glasova više od njega.

Šok za Starčevića. Jedan od začetnika ove ideje Ernest Petry?

Neslužbeno doznajemo da vladajuća većina posjeduje ankete koje govore o uvjerljivoj pobjedi ako Milinović bude na čelu liste. Upućeni kažu da bi Milinović u tom slučaju tražio čelništvo  gradskog HDZ-a da sastavi listu s kojom bi dobio plebiscitarnu podršku na izborima. Naši izvori doznaju da je Milinović  razgovarao sa mnogima te da velike simpatije prema ovoj ideji ima i Ernest Petry, koji je duboko razočaran Karlom Starčevićem. S druge strane upućeniji navode da je upravo Petry začetnik te ideje.  Ukoliko razvoj situacije bude upravo ovakav, poznavaoci političkih prilika u Gospiću ne sumnjaju u pobjedu, što otvara vrata budućem HDZ-ovom gradonačelniku.

Starčeviću zasigurno neće biti lako iz razloga što je on bio jedini prepoznatljivi političar na svojoj listu pa je sva organizacija pala isključivo na njegova leđa. Ako se pokažu vjerodnostojnim informacije oko Petryja jasno je da Karla Starčevića u srazu s HDZ-om čeka poraz. 

Postavlja se pitanje ima li Milinović motiva da se uključi u političku bitku na razini grada? Poznavaoci prilika tvrde kako mu motiva sigurno neće nedostajati, posebice da još jednom pokaže snagu HDZ, a da Starčevića pobjedi u direktnom dvoboju i pošalje ga u političku mirovinu.

Milinović: “Pitanje novih izbora je pitanje za gradski HDZ i gradonačelnika. Ako bude izbora pobijedit ćemo uvjerljivije nego zadnji put”

O pitanju prijevremenih izbora u Gospiću smo razgovarali sa prvim čovjekom ličkog HDZ-a Darkom Milinovićem. Nije želio otkriti taktiku, ali je uvjeren u pobjedu ukoliko dođe do novih izbora.

“Nikada nisam odgovarao na takve kalkulacije, a pitanje prijevremenih izbora je u rukama aktualnog gradonačelnika i vodstva gradskog HDZ-a.  Ako se oni dogovore o suradnji, nemam ništa protiv, a ako ne – sve je otvoreno. Ako dođe do novih izbora pobjeda za Gradsko vijeće će biti uvjerljivija nego zadnji put”, kazao je Milinović.