PAČJA ŠKOLA U MAKSIMIRU Pomladak su dobila dva para utvi

Dva para bjelolice utve zviždare, koja već godinama ljubuju u Zoološkom vrtu grada Zagreba, poziru posjetiteljima kao ponosni roditelji malih pačića.

Sjedenje na jajima kod utvi posao je oba roditelja, ali u kojem prednjači otac. Brižni patci jaja čuvaju dok iz njih ne proviri i posljednji pačić. Čim su se pačići počeli gegati iz gnijezda, majke su dobile pune ruke posla. Čuvaju ih i podučavaju prvim životnim lekcijama. Mladi već nakon dva tjedna počinju roniti u potrazi za hranom, a poletjet će s dva mjeseca. Malene utve dugo će izgledati kao likovi iz dječjih slikovnica jer pravo perje dobivaju tek sa šest mjeseci.

U prirodi utve žive u jatima u područjima bogatima vodom u Južnoj Americi i Africi. U strahu od predatora znaju se ukipiti ili prije bijega naglo skočiti u zrak.

Za najnovije povećanje broja ptica u Zoološkom vrtu grada Zagreba nisu zaslužne samo utve. Papernate glavice izviruju i iz gnijezda gaka te crvenog ibisa. Točan broj mališana još se ne zna jer se u prvim danima najbolje razvijaju bez nepotrebna uznemiravanja.
Među prvima koji su imali privilegiju vidjeti najnovije stanovnike Vrta, su polaznici Divljeg ljeta, edukativnog programa koji se za učenike od 2. do 6. razreda u Vrtu održava tijekom ljetnih praznika.