Pa ti budi grobar: Za posao ukopa u Babinoj Gredi polažu test iz čak tri zakona, a potom se utvrđuje i motivacija za rad

Nakon što je dugogodišnji grobar prošlog mjeseca otišao u mirovinu, Općina Babina Greda raspisala je natječaj i ovih će dana biti izabran novi.

No, on će morati prije toga proći i testiranje prilično neobično za taj posao. Naime, kandidat osim što za uvjet ima nižu stručnu spremu ili osnovnu školu, mora polagati test iz čak triju zakona – Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o komunalnom gospodarstvu, Zakona o grobljima i općinskog Statuta.

A sve zato što će odabrani kandidat biti angažiran na čišćenju i održavanju javnih površina, održavanju mjesnog groblja i zgrade za ispraćaj pokojnika, kopanju grobnog mjesta i zatrpavanju nakon pokopa pokojnika te praćenju evidencije grobnih mjesta, piše Glas Slavonije.

Onima koji uspješno polože testove slijedi intervju. Povjerenstvo, stoji u objavljenim pravilima, kroz razgovor s kandidatima utvrđuje njihove interese, profesionalne ciljeve i motivaciju. Nakon provedenog testiranja i intervjua utvrđuje rang-listu kandidata prema ukupnom broju bodova ostvarenih na testiranju i intervju.

Općinski načelnik Josip Krnić kaže da zakon nalaže takvu proceduru pri zapošljavanju pomoćnog komunalnog radnika (grobara) i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Babina Greda potpuno je poštuje i sve radi transparentno. No, Babogredci baš i nisu zainteresirani za stalni posao na mjesnom groblju pa Povjerenstvo za odabir kandidata neće imati težak zadatak jer je na natječaj stigla samo jedna prijava.