Ovo su Vladine mjere za rješavanje problema blokiranih

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavljaju mjere Vlade Republike Hrvatske za rješavanje problema blokiranih građana te zakonske prijedloge.

Premijer Andrej Plenković na početku je podsjetio na proračunski suficit, na potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkoga mosta te na Nacionalni program reformi predstavljen jučer na Vladi.

‘Sve je to dio odlučnosti politike da se bavimo bitnim – a to je standard života građana’, rekao je. ‘Ovaj problem, problem blokiranih, nije star nekoliko dana, on se proteže kroz čitav niz godina’, podsjetio je.

‘Želim poslati jasnu poruku – uredno ispunjenje dugova je standard koji se mora poštivati. Samo tako možemo osigurati normalno poslovanje. Bez poštivanja tih načela, nema vladavine prava… Poruku solidarnosti moramo dignuti na višu razinu. 325.254 građana trenutno je blokirano u Hrvatskoj’, govori premijer.

Tri zakonska prijedloga
Zakon o otpisu dugova fizičkih osoba – jednokratno otpustiti dugove građanima koji su blokirani od strane vjerovnika prve skipne, dakle – države… do iznosa od 10.000 kuna. Tako će se deblokirati 11.000 ljudi.

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima – cilj je destimulirati provedbu ovrhe koje se nisu naplatile godinama, odnosno obustaviti postupanje FINE ako se tražbina nije naplatila u roku od tri godine. “Mjerom ne diramo u dug, ali ćemo smanjiti broj građana za 71.000, a iznos blokade će se s prvom mjerom smanjiti za oko 32 milijarde kuna”, istaknuo je Plenković.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača – želi se uvesti pojednostavljeni postupak stečaja. Ciljana skupina su građani čija glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna i koji su blokirani više od 3 godine. Oko 80.000 građana blokirano je za iznos glavnice do 20.000 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da 1,4 posto građana ima dug od preko 20 milijardi kuna, odnosno preko 50 posto ukupnog duga. Najviše građana pod ovrhom je telekomunikacijskih tvrtki. Na dugotrajne dugove odonosi se 97 posto blokada.