Ovo su najbolje ruralne fotografije u 2023. godini

Na konferenciji AgroRocks 2023. proglašeni su pobjednici RuralFoto – izbora za najbolje ruralne fotografije u 2023. godini, te je predstavljena izložba najboljih radova u Centru za posjetitelje Tvrđa u Osijeku.

Na izbor je nominirano više od 1.200 fotografija sudionika iz tri države – Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Bio je ovo jedinstven foto natječaj s potpuno javnom i transparentnom procedurom.

Sve nominirane fotografije autori su postavljali na društvenu mrežu KLUB, a najbolje su, za svaku od četiri kategorije – proizvodnja, selo, životinje i priroda, izabrali sami, među sobom.

Stručna komisija, sastavljena od predstavnika medija, znanstvene zajednice, fotografa, dizajnera i komunikacijskih stručnjaka, prethodno je odabrala deset najboljih fotografija u svakoj od kategorija.

U kategoriji #priroda pobjedu je odnijela fotografija uljane repice autora Željka Cara iz Đurđevca s prosječnom ocjenom 6.99.;Prostrane livade i polja možda su najljepša u proljeće. Tada priroda blista u različitim bojama, a obrađena polja svjedoče o marljivim poljoprivrednicima, riječi su kojima ju je fotografiju opisao Željko pri nominaciji.

Ankica Uršić Molnar – najbolja fotografija u kategoriji životinje

Zanimljivo je kako su životinje odnijele prosječno najviše ocjene, a najbolja od njih jest ona koja oslikava siluete krda jelena u maglovitoj noći baranjskih šuma koje je zabilježila Ankica Ursić Molnar iz Baranje, koja se na svom OPG-u bavi ovčarstvom. Vrlo mističnog  stona, sjajne kompozicije i jednako odličnog tajminga, jer – rika jelena je upravo u tijeku.

Ova je fotografija ostvarila najveću ocjenu čitavog izbora – 7.71!

“Oduševljena sam, ovo je prvi put u životi da sam dobila novčanu nagradu za svoju fotografiju, a uložila sam više od sto tisuća kuna u opremu” kazala je Ankica Ursić Molnar na dodjeli nagrada, u sklopu konferencije AgroRocks 2023.

U kategoriji selo, pobjedu je odnijela fotografija seoske idile, gdje u brdskom krajoliku ispred tradicijskih drvenih kuća odmara mačka, dok iza nje, naizgled potpuno slučajno, prolazi najbolji čovjekov prijatelj, pas. . Ovu fotografiju, koju je publika ocjenom 7.08, potpisuje Drago Stojnić iz Prijedora u susjednoj Bosni i Hercegovini.

“Fotografija je nastala u Srbiji, ja sam iz Bosne, a prvo mjesto osvojila je u Hrvatskoj, rekao je Drago Stojnić i nasmijao publiku.

I konačno, u kategoriji #proizvodnja najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju, Milene Erceg iz Gradiške (BiH), koja se bavi proizvodnjom mlijeka, a fotografira iz hobija. Sudionici su ovoj dinamičnoj fotografiji, s koje gotovo da se čuje zujanje pčela i osjeti pčelareva pažnja i ljubav prema njima, dali vrlo visoku ocjenu, 7.54.

“Ovo je sjajna ideja za natječaj, da sela i život u njima prikažemo u lijepom svjetlu” rekla je Milena Erceg primajući nagradu od Martina Vukovića, urednika Emisije za poljoprivredu i selo Hrvatskog radija.

Svaki od pobjednika osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR i plaketu.

Snimku s dodjele RuralFoto nagrada na konferenciji AgroRocks možete pogledati ovdje:

Partneri RuralFoto izbora bili su Europska komisija, Hrvatske šume d.d. i tvrtka Pevex.