Ovo samo kod nas ima: Sudjelovanje u ratu olakotna okolnost za ratno profiterstvo

Hina

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković mišljenja je da suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu traju predugo.

Na konstatciju da u devet godina suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu postoje tek dvije prvostupanjske, nepravomoćne, presude Bošnjaković je kazao:

“Predugo, slažem se. Nije to zadovoljavajuće, ali nije to standard. To su ovi veliki predmeti u kojima ima cijeli niz svjedoka, u kojima je potrebno provesti određena vještačenja i zapravo tu zapnemo negdje, u tim procesima”.

“Svako suđenje koje je dugotrajno definitivno nije dobra poruka i mi intenzivno radimo (na tome). Mi u sustavu nažalost još imamo predmeta koji su duži od 10 godina, ali svake godine taj broj opada”, kazao je Bošnjaković u intervju za Dnevnik Nove TV.

Bošnjaković je komentirao i činjenicu da od 2009. godine, kada je krenula snažnija borba protiv korupcije u Hrvatskoj, imamo samo presudu u slučaju “Veliki maestro”.

“To je stvar faktičkog postupanja u svakom predmetu, dakle pripreme optužnice, dokaznih radnji koje je potrebno provesti. Imate u nekim predmetima gdje se jedno vještačenje na jedno pitanje provodi dva ili tri puta. Imate cijeli niz svjedoka koje treba saslušati i onda se nakon prvostupanjskog postupka i nakon svega toga donese kriva odluka i viši sud odluči da je potrebno dokazni postupak provesti drugačije”, kazao je Bošnjaković, piše Dnevnik.hr

Sutkinja Županijskog suda Jasna Galešić je u objašnjenju kao olakotnu okolnost Sanaderu navela i da je bio u Domovinskom ratu, iako je osuđen za ratno profiterstvo. Na pitanje kako će to građani shvatiti, ministar Bošnjaković nije dao jasan već općenit odgovor.

“U svakom predmetu se mora nekom uzeti i vagati olakotne okolnosti i one koje ga terete. Kad se stvari zbroje, onda se dođe do nekakve realne kazne. U odmjeravanju kazne naši suci koriste i druge službe, primjerice probacijske stručnjake, psihologe, sociologe, kako bi odmjerili je li ta kazna pravedna. Kazna ima i onaj svoj represivni dio koji mora imati, ali opet nakon svake kazne čovjek se mora vratiti u društvo i biti njegov djelatni član”, kazao je Bošnjaković.

Sanader je u slučaju Hypo danas nepravomoćno osuđen na 2,5 godina zatvora, a kako mu se u kaznu uračunava vrijeme koje je od početka kaznenog progona već proveo u zatvorima u Hrvatskoj i Austriji, postane li ova presuda pravomoćna, ipak neće iza rešetaka. No, državi mora vratiti nepripadnu korist od 3,6 milijuna kuna.

Kao olakotne okolnosti sutkinja je Sanaderu uzela velik protok vremena, raniju pravomoćnu neosuđivanost i sudjelovanje u Domovinskom ratu, a kao otegotne činjenicu da je bio visoko rangirani dužnosnik kojemu je zadaća bila štititi poredak i promicati zemlju u inozemstvu, a ne postupati s koristoljubljem.

No, javni interes, dodala je sutkinja, u ovom se slučaju ne iscrpljuje samo kaznom, koju je već ‘odradio’ nego i vraćanjem protupravno stečenog novca.