Ovo je najveća pojedinačna pljačka u povijesti Hrvatske?: Todorić lažirao bilance za čak 2 milijarde eura

FaH

U završnom revizorskom izvještaju stoji da je Ivica Todorić lažirao vrijednost Agrokora i precijenio ga za dvije milijarde eura, piše novi Nacional. Izvješće kuće Price Waterhouse Coopers bit će službeno dovršeno ovog tjedna, a Nacional piše da će se u sukusu naći da je Todorić lažirao poslovne knjige i pogrešno predstavljao vrijednost Agrokora, što je dovelo u zabludu inozemne kreditore.

Todorić bi se stoga uskoro mogao “suočiti s optužbama za najveću sustavnu prijevaru i pljačku u povijesti Hrvatske”, navodi se u tjedniku, a osim Todorića, zbog prijevare teške dvije milijarde eura, pod optužbama bi se mogli naći i njegovi suradnici. Ovakvim su saznanjem bili iznenađeni i u državnom vrhu, piše Nacional.

Na temelju lažiranih poslovnih izvješća, prema pisanju Nacionala, radilo je i više konzultanstskih kuća koje su bile zadužene za pripremu Agrokora za izlazak na IPO. Prema Todorićevom planu to se trebalo dogoditi do lipnja 2017., a na IPO je trebao izaći prehrambeni dio koncerna.

No, prema ovim informacijama i Nacionalovom izvoru iz Agrokora čini se da je procjena vrijednosti tog dijela koncerna, koja je iznosila 2,5 milijardi eura, bila neutemeljena. Todorić na kraju na IPO nikad nije izašao.

Todorić je zadnjih dana otvorio blog na kojem svakodnevno piše o Agrokoru te optužuje Vladu i državne dužnosnike za manipulacije i kršenja zakon u izradi tzv. Lex Agrokora.

Ministrica Martina Dalić, koju je već dva puta Todorić u svojim objavama prozvao, rekla je kako su Todorićeve optužbe povezane upravo s revizorskim izvješćima Agrokora.

FaH