Ovo je najbogatija hrvatska obitelj, milijarde na računima, hoteli, kompanije…

Nakon poslovnog kraha i potonuća poslovnog carstva Ivice Todorića i njegove obitelji, primat i poziciju najmoćnijih, ali i najimućnijih hrvatskih obitelji ima obitelj Lukšić, među kojom se donedavno krio i najpoželjniji hrvatski neženja Davor Lukšić.

Davor Lukšić samozatajan i obrazovan mladić koji se školovao na sveučilištu Babson College, a koji je ujedno bogati nasljednik Grupacije Lukšić, nedavno se oženio s kćerkom slavnog talijanskog pjevača Al Bana Carrisija atraktivnom Cristel Carrisi.

Poslovno je ovo carstvo čija je vrijednost procjenjena na basnoslovnih 12,5 milijardi dolara.

Prema Forbesu, doduše riječ je o izvještaju iz 2014.godine, Lukšići spadaju među 30 najbogatijih ljudi na svijetu. Ujedno, nekoliko puta bili su i na popisu najuzornijih svjetskih milijardera. Osnivač i začetnik poslovnog carstva Lukšićevih jest Davorov djed Andronico Lukšić Abarou, a zanimljivo je kako su Lukšići i najbogatija čileanska obitelj.

Tvrtke u Hrvatskoj, gdje drže monopol u hoteljersko-turističkom biznisu, vrijede oko 1,3 milijarde kuna, što ne čudi s obzirom na turističke komplekse koje posjeduju. Jadranski luksuzni hoteli, Plava Laguna, ali i tri dubrovačka hotela s pet zvjezdica te hotelski lanac Istraturist dio su njihova carstva, u kojem danas broje 22 hotela, niz kampova, apartmana, ali i drugih nekretnina. Jedna od tih istaknutih nekretnina svakako je vila Sheherezada, ali i vila Agava.

U njihovom vlasništvu danas je i vodeća čileanska banka Banco de Chile te pivovara Cervcerias Unidas, ali i tvornica bakrene žice Madeco. U vlasništvu imaju stotine kompanija, a na našim prostorima o ovoj bogatoj obitelji počelo se tek nedavno progovarati kada su se uključili u hoteljerski posao na Jadranu u kojega su uložili milijune.

Zanimljivo je kako se prva poslovna transakcija Lukšićevih odvila prije 20-tak godina kada su privatizirali Karlovačku pivovaru. Iako bi se na prvu pomislilo kako je ovo obitelj koja se bogatila bez afera i u njihovoj biografiji krije se jedna u najmanju ruku neobočna crtica vezana za tajne račune u švicarskoj podružnici britanske banke HSBC na kojima je pronađeno 33,2 milijuna dolara.

Prema dostupnim materijalima, ponajviše intervjuima koje su još tijekom života dali Davorov djed Andronico i otac Gulliermo, priča o obitelji Lukšić je priča o mukotrpnom životu siromašnog bračkog zemljoradnika Polikarpa Lukšića koji se 1910. kao 20-godišnjak ukrcao na prekooceanski brod i otplovio u Južnu Ameriku. Zapisi kažu da je Polikarp bio samo još jedan u nizu dalmatinskih emigranata koji su pohodili obećanu zemlju. Otišao je u nepoznato i imao sreću što je Čile vapio za najamnim radnicima.