Ovo je hrvatski zakon: Evo zašto je 82-godišnji muškarac poslan u zatvor

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Vrlo neobičan slučaj dogodio se u Ivancu Križevačkom, koji je dokazao kako zakon jednako vrijedi za sve dobne skupine. 82-godišnji muškarac poslan je u zatvor. Policajci su ga u srijedu zatekli kako se vozi svojim starim mopedom. Prekršaj mu je bio isti kao i više puta do tada – vozio je bez vozačke dozvole.

Zbog toga je u policijsku evidenciju bio uveden kao ponavljač najtežih prekršaja. Na tri dana zatvora osudio ga je sudar Darko Lakija, piše portal Podravski.

“Da je riječ o ‘opakijem liku’, dobio bi 15 ili možda čak cijelih 60 dana zatvora koliko je po zakonu propisano. No, ajde, rekao sam mu stariji ste čovjek i morao sam mu pokazati da prekršaj koji je napravio nije šala”, izjavio je Laklija.

“Bio je kod mene prije tri godine i tada sam mu dao uvjetnu kaznu koju sada nisam mogao opozvati jer ju je odslužio. Rekao sam mu da su novčane kazne velike i da će sljedeći puta završiti u zatvoru, no on se i dalje vozio. Zakon je za sve isti, vozili vi motor ili maybach. Mora se imati vozačku dozvolu, no on je nema”, objasnio je sudac.

“Nisam se mogao praviti da ništa nije bilo. To nije šala, to je najteži prekršaj. Ne kažem da ne zna on voziti iako vozi cijeli život. Znam da je to motor, da nije šleper, no i motor je vozilo i to što je vozio bez položenog ispita ne znači da nije nešto dramatično.

Položiti ispit vjerojatno neće, star je i polupismen čovjek. Neka motor da djeci, unuku. Taksi je mnogo jeftiniji nego da se završi na policiji ili prekršajnom sudu. Za taj motor da ga proda ne bi dobio ni 5000 kuna kolika je propisana minimalna novčana kazna” dodao je Laklija.

“Možda izgleda smiješno da kažnjavamo stare ljude, no u zakonu ne piše da se on odnosi na nas mlade. Svi su pred zakonom jednaki”, zaključio je.