Ovako to gleda Pupovac: Referendum je vrlo opasan projekt, centar napada uperen je protiv Srba

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Inicijativa kojom se želi ukinuti način izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor je “antimanjinska inicijativa”, kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

“Centar napada uperen je protiv Srba, protiv Samostalne demokratske srpske stranke i protiv mene. To je pokušaj da se još jednom zloupotrijebi institut referenduma s dvostrukim ciljem. Da se obnovi antimanjinsko raspoloženje u Hrvatskoj, posebno antisrpsko, i da se pokuša destabilizirati Vladu desnog centra i smirenje koje je donijela ta Vlada nakon izbora 2016., a koja je izvukla zemlju iz ultrakonzervativnog projekta i populističke nacionalističke politike i atmosfere”, kazao je Pupovac u razgovoru za Večernji list.

“To hoće oni koji pokreću inicijativu, a pritom zaboravljaju da je pitanje manjina regulirano međunarodnim ugovorom. Prije svega, Pristupnim ugovorom s EU koji je prihvaćen na referendumu, uključujući i aneks.

Ako bi netko sad drugim referendumom želio suspendirati dio tih ugovora iz sporazuma, to bi značilo ulaženje u sukob s EU, kao i s temeljima EU, a to su temelji slobode i prava”, kazao je Pupovac.

“S druge strane, neke manjine, poput mađarske, češke i talijanske, imaju bilateralni ugovor u kojem je definirano da će Hrvatska štititi ovaj model. Ti ljudi žele napraviti nered u zemlji i Europi i u odnosima sa zemljama koje su važne za Hrvatsku kao njezini susjedi ili partneri”, upozorio je predsjednik SDSS-a.