Ovako su pojedini zastupnici ocijenili dosadašnji rad premijera

FaH

Danas premijer i šef HDZ-a, a prije godinu i pol zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu.

Mandat Andreja Plenkovića na čelu hrvatske vlade obilježio je slučaj Agrokor. RTL je od nekoliko saborskih zastupnika zatražio da ocijene dosadašnji rad premijera.

“Zaposlio je još dodatnih sedam, osam tisuća uhljeba HDZ-ovih, i to je sve što radi. Tu su i afere koja ni jedna vlada ne bi preživjela”, smatra HSS-ov Krešo Beljak.

“Pokušava zauzeti takav gard gdje pokazuje moć a kad je nešto neugodno relativizira i pokušava djelovati kao apaurin”, misli SDP-ovac Arsen Bauk.

“Na početku mandata Plenković je imao europski sjaj da je on neki moderan političar koji će sve ono što se dugo obećavalo da će on to ostvariti, ali ne, pokazalo se da stranka kontrolira njega i da sve ono loše u HDZ-u se prelijeva u njega, sve je više nerzvozniji”, kazao je saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Ipak, Plenkovićev stranački kolega Branko Bačić kaže kako ne vidi te promjene: “Za mene je Andrej kao čovjek i kao predsjednik Vlade isti onaj kojeg ja znam od ranije. Apsolutno odričem bilo kakvu crtu bahatosti kod njega.”

Mostov Miro Bulj kaže kako se premijer prema zastupnicima odnosi svisoka.

“On se odnosi prema nama parlamentarcima s visoka, on želi pokazati da je dominantan, da je on budući predsjednik, kako je rekla Dubravka Šuica pa će biti predsjednik europskog vijeća. Njegove ambicije ispred interesa hrvatskog naroda”, kaže Bulj.

Tijekom svog dosadašnjeg mandata Andrej Plenković uspio je izazvati bijes oporbe, ali i javnosti, davanjem bezuvjetne podrške ministrici gospodarstva Martini Dalić u slučaju Agrokor. Njegove poteze i politiku kritizirala je čak i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a uspješno su zahladilili i odnosi sa susjedima. Slovenija nije sretna zbog neprovođenja arbitražne presude, iz Bosne i Hercegovine se čuju pojačani glasovi zbog skore gradnje Pelješkog mosta, a odnosi sa Srbijom posljednih mjeseci mogli bi se opisati kao diplomatski rat.