Ovako se to radi, pročitajte: “Jedni grade drugi ruše”?

Drinko Dumbović/ H.J./Nacionalno

Dok drugi mjenjaju mišljenja i stavove kao vuk dlaku ovisno s koje strane vjetar puhne, jedan od onih koji ostaje dosljedan danim obećanjima i svojim načelima je Darinko Dumbović, saborski zastupnik (Reformisti) i gradonačelnik grada Petrinje.

Poslije sastanka kolicijskih i programskih partnera danas u Vladi Dumbović je za Nacionalno.hr izjavio:

“Jedni grade drugi ruše”

Kao što je poznato, Narodna stranka -reformisti nije u koaliciji s Vladom RH, već kroz projektnu suradnju podržavamo Vladu u svim projektima za koje procjenjujemo da su od važnosti za Republiku Hrvatsku, za razvoj gospodarstva, za održavanje radnih mjesta i otvaranje novih, a sve u cilju demografske obnove i zaustavljanja odlaska građana izvan granica naše domovine.

Moj stav kao saborskog zastupnika i gradonačelnika Petrinje je bio jasan i kod podrške Vladi i premijeru Plenkoviću kod formiranja ove Vlade, a takav je i sad: novi izbori i kriza nisu prihvatljivi, već je potreban kontinuitet za nove projekte i završetak započetih programa i projekata iz fondova EU, u cijeloj državi, pa tko i u Sisačko – moslavačkoj županiji i Petrinji iz koje dolazim. Pred nama je puno mogućnosti i samo o nama i našoj sposobnosti ovisi koliko ćemo u tome uspjeti.

Kao gradonačelniku grada Petrinje koja je lider u povlačenju sredstava iz EU fondova, ne samo u Sisačko moslavačkoj županiji, već i šire jako mi je dobro poznato koliko rada i suradnje s ministarstvima i državom je potrebno za realizaciju nekog projekta. Težak je to i mukotrpan posao koji zahtjeva suradnju na svim nivoima, od lokalne jedinice do države i tu je potreban kontinuitet.

Svaka kriza nas zaustavlja i postoji opasnost vraćanja natrag jer su pravila igre u EU jasna kad se tiče povlačenja sredstava iz njihovih financijskih fondova.

Zato očekujem da će projekti ići dalje i da će precentralizirana država prepoznati potrebe jedne lokalne sredine, kakva je Petrinja, posebno kad se tiče naših “gorućih” problema, nekontrolirane eksploatacije i gospodarenje šumama na području Banovine, problemi vezani uz sudstvo i vraćanje suda u Petrinju, pitanje plaćanja komunalne naknade za vojne objekte sukladno odluci Ustavnog suda, što predstavlja značajan prihod u proračun Grada Petrinje, kao i drugi aspekti važni za razvoj i napredak Petrinje.

Situacija s Agrokorom je vrlo teška i zahtjevala je brzu reakciju Vlade. Trebalo je krizu prebroditi, a što nije bilo lako niti jednostavno.

Sve to stavlja pred nas obavezu da ne dopustimo da gospodarski sustav dalje tone, da učinimo sve što je u mogućnosti i ove Vlade , ali i nas saborskih zastupnika da se spriječe novi gospodarski potresi, u cilju očuvanja radnih mjesta i stabilnosti gospodarskog sustava RH.

Isto tako, očekujem od Predsjednika Vlade, kao i od nadležnih institucija da se odgovori na sva ona pitanja koja kod građana izazivaju određene dileme i prijepore.