Ovako je državno izaslanstvo putovalo na finale Wimbledona – U London su letjeli Vladinim avionom, Jandroković poveo i sina

Kao što je i dosada bila praksa, kad netko od hrvatskih sportaša sudjeluje u finalu nekog velikog natjecanja, državno izaslanstvo dolazi podržati njegov nastup.

Ovoga puta, u dogovoru s predsjednikom Vlade, Republiku Hrvatsku službeno je predstavljao predsjednik  Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar financija Zdravko Marić.

Izaslanstvo je u Wimbledon putovalo državnim zrakoplovom, a karte za finalni teniski meč osigurao je domaćin – organizator, bez troškova za hrvatsku stranu. Naime, državna izaslanstva – predstavnici zemlje iz koje je finalist dobivaju mjesta utvrđena protokolom od organizatora, bez ikakve naknade.

Uz državno izaslanstvo iz Republike Hrvatske,  tako je u istoj loži  u kojoj su bili smješteni predsjednik Sabora Jandroković i državna tajnica Kostelić, finalu nazočila i švicarska predsjednica.

U službenom zrakoplovu Vlade RH bili su i djelatnici osiguranja predsjednika Sabora i ministra unutarnjih poslova, koji su štićene osobe, te djelatnik protokola, a u pratnji predsjednika Sabora bio je njegov sin.

Naime, uobičajena je praksa da najviši državni dužnosnici, pa tako i predsjednik Hrvatskog sabora, mogu povesti nekoga od članova uže obitelji na protokolarna i službena putovanja, ako to ne izaziva troškove za državni proračun.

Isto tako, hrvatsko službeno izaslanstvo nije se zadržavalo u Londonu niti je tamo imalo ikakav dodatni trošak. Dakle, osim troškova prijevoza službenim zrakoplovom koji je odobrila i za koji je nadležna Vlada RH,  za ovaj službeni put nije bilo nikakvih drugih troškova iz državnog proračuna, priopćeno je iz Hrvatskog sabora, Ureda predsjedenika.