Ovaj vikend 577 prometnih prekršaja, “rekorderka” gospođa sa 3,27 promila

Policija je ovaj vikend provela akciju pojačanog nadzora u prometu pri čemu je utvrđeno čak 577 prometnih prekršaja. “Rekorderka” vikenda imala je 3,27 promila alkohola u krvi.

Tijekom vikenda, od 4. do 7. prosinca 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke, provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga i prekoračenja dopuštene brzine te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 577 prometnih prekršaja, od čega 27 prekršaja vozača s alkoholom, 269 prekršaja nepropisne brzine, 60 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom, 13 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 158 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 4. prosinca oko 17.20 sati, 43-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka u Slavonskoj ulici u Zagrebu. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Siniše Glavaševića sudjelovala je u prometnoj nesreći u kojoj je zadobila tjelesne ozljede. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija alkohola u organizmu od 3,27 g/kg zbog čega je isključena iz prometa.

U nedjelju, 5. prosinca, vozač je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka zapadnim kolnikom Avenije Većeslava Holjevca u Zagrebu. Dolaskom do raskrižja s Uicom Buzinski krči nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste te je prednjim dijelom vozila naletio na stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola u organizmu od 2.36 g/kg zbog čega je uhićen, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćen na Prekršajni sud.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirana je jedna osoba kod koje je rezultat testa bio negativan dok su dvije osobe odbile testiranje.

Od 27 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 5 vozača (18,5 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je pet mladih vozača (18,5 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, četiri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a sedam osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.