Ovaj nema mira: Ugledajte se u njega – Za svoj Grad, svoje ljude !

Gradonačelnik Darinko Dumbović primio je danas u Maloj vijećnici Gradske uprave Radmilu Vlak, predsjednicu udruge „Naš život“ i Aleksandru Milković, izvršnu direktoricu Udruge osoba sa invaliditeom SMŽ kako bi ga upoznale sa trogodišnjim programom „Razvoj i šrenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ te programom Tele centra:

„Niste sami“ a koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Gradonačelnik je pritom istaknuo kako se divi njihovom radu te nadodao:

„Pokazujete interes za sve one skupine koje su kod nas u gradu Petrinji ugrožene i sve ono što kroz niz godina radite, radite korektno i prije svega volonterski. Kroz razne projekte i programe, Grad Petrinja nastojao je da bude na nekoj razini partnerstva i svega onoga što bi trebalo biti jedna dobra slika grada Petrinje i kroz onaj senzibilitet koji bi trebao imati ne samo Grad nego mnogi koji se okupljaju oko udruge.

Radite dobra djela i ta dobra djela će Grad popratiti uvijek. Aleksandra Milković otkrila je što za Udrugu znači ovaj program:

„Nama jako puno znači ovaj trogodišnji program preko Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike ćemo sljedeće tri godine, dobiti 240 000 kuna koje su djelomično isfinancirale sve plaće djelatnika koje pružaju usluge radne terapije, terapije senzorne integracije, pomažu našoj djeci u provedbi projekata i programa skraćenog dnevnog programa, boravka, igraonica, kreativnih radionica, a isfinancirali smo i psihosocijalnu podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju koja je jako bitna. U 2. i 3. godini projekta u planu nam je i edukacija djelatnika, jačanje organizacijskih kapaciteta te razvoj nekih novih socijalnih i inovativnih usluga. Rada Vlak rekla je nešto više o projektu Tele centra:

„ Grad Petrinja je partner na tom projektu, u ponedjeljak, 17. srpnja smo u Zagrebu potpisali ugovor o dodjeli financijskih sredstava za financiranje prve godine trogodišnjih programa podrške „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“. Mi smo kao udruga aplicirali na projekt, sredstva smo dobili za program tele centra koji obuhvaća 70 korisnika.

To je jedan inovativan projekt i spadamo među pet , šest gradova u RH koji uopće imaju takav program i projekt. To je sistem gdje korisnik ima ovu jedinicu u svom domu, koju mi spajamo na fiksnu telefonsku liniju i on nosi narukvicu ili kao lančić. Pritiskom na gumb u redu odmah se na centrali operateru koji je 24 sata dežuran diže sistem tko zove, zašto zove.

Mi raspolažemo trenutno sa 70 jedinica, aplicirali smo i kod Grada, mislim da ćemo tu iz tog projekta moći kupiti još jedno 5, 6 jedinica. Lista čekanja je relativno duga, ljudi su jako zainteresirani. Naročito djeca, koji nas često zovu, čiji roditelji žive sami u tim ruralnim područjima gdje oni imaju taj osjećaj sigurnosti jer ipak je netko pod nadzorom 24 sata. Imamo 4 smjene, radimo svih 365 dana u godini.

Odobrena su nam sredstva u iznosu od 220 000 kuna na godišnjoj razini, što pokriva plaće djelatnika. To je ono što je sve u doprinosu i cilja podizanja te uključenosti tih naših starih i nemoćnih i podizanje nekakvog standarda življenja jer to njima omogućava da ostanu što duže u svom domu.“