Ovaj dokument potvrđuje da je pozdrav ‘za dom spremni’ legalan!

FaH

Ministarstvo uprave u mišljenju od 6. rujna, koje potpisuje Alena Marković, načelnica Sektora za opću upravu i provedbu Zakona o općem upravnom postupku, podsjetila je kako je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje tek treba ‘predložiti sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva s nedemokratskom prošlošću te pravno reguliranje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski režimi’.

‘Dok se predmetno pitanje sustavno ne uredi budućim zakonskim okvirom, u ovom trenutku ne postoje zapreke za odobravanje zahtjeva upisa promjene statuta udruge, odnosno za usklađivanje sa Zakonom o udrugama’, stoji u mišljenju načelnice Sektora za opću upravu i provedbu Zakona o općem upravnom postupku, javlja Tportal.

Temeljem tog dokumenta, Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba izdao je jučer, 7. rujna, rješenje kojim se Savezu UDHOS-a Između ostalog, utvrđuje da može koristiti, ispod stiliziranog grba, manjim velikim slovima od gornje upisanog HOS-a, pozdrav ZA DOM SPREMNI’.

‘Ministarstvo uprave daje mišljenje, koje je praktički obvezujuće za državnu upravu kad se spusti na gradove. Udruga HOS-a Grada Zagreba i Savez UDHOS-a imali su dvije godine zahtjev u Ministarstvu, koji nije rješavan… Danas je praktički ponovno potvrđeno naše znakovlje, odnosno grb udruga koje u svom sadržaju imaju i ratni pozdrav ‘za dom spremni’, čime je on legaliziran i vezan uz HOS’, rekao je Ante Đapić na konferenciji za novinare koju je organizirao HOS.

Ivan Friščić, predsjednik zagrebačkog HOS-a, rekao je da bi sve udruge HOS-a na razini Hrvatske koje su predale zahtjev, a nije im se odobrio pozdrav ‘za dom spremni’, trebale dobiti rješenje. ‘Zasad u Savezu ima osam udruga koje su podnijele zahtjeve, a nisu registrirane zbog ‘za dom spremni’. Oni će biti registrirani i dobit će rješenja’, rekao je Friščić.

Jedna od tih udruga je i Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Varaždina, kojoj je Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji u siječnju 2016. odbio zahtjev za registracijom statuta zbog pozdrava ‘za dom spremni’ u grbu.