Povezite se

Zagreb

Otvorenje nove sportske dvorane u OŠ Tin Ujević

Objavljeno

-

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u društvu učenika, otvorio je jutros novu dograđenu sportsku dvoranu Osnovne škole Tin Ujević.

Nakon 74 godina postojanja škole bilo je vrijeme da se napravi nova dvorana za učenike, a na mjestu stare dvorane napraviti ćemo tri nove učionice, rekao je gradonačelnik te dodao da je projektiranje u tijeku. Ulaganje u športsku infrastrukturu je preduvjet za zdravlje naše djece. Ove godine otvorili smo dvije nove škole, napravili četiri nove dvorane te su u tijeku radovi na izgradnji osnovne škole i vrtića u Resniku. Također radimo na projektiranju još četiri škole i tri dvorane.

Radovi na dvorani započeli su u travnju prošle godine, a cilj nam je bio završiti i otvoriti dvoranu do početka nove školske godine, istaknula je ravnateljica Vlatka Mihelić. Zahvalna sam gradonačelniku, Gradu Zagrebu, nadležnim gradskim uredima i izvođačima radova s kojima smo imali odličnu suradnju. Sljedeći planovi su nam preuređenje stare dvorane u tri učionice kako bi mogli imati nastavu u jednoj smjeni, a u tijeku je i energetska obnova zgrade.

Osim nove sportske dvorane, u okviru radova napravljena je prostorija za učenike sa senzibilnim i motoričkim poteškoćama, trakt pratećih prostorija s dva kabineta za nastavnike, dva sklopa garderoba sa sanitarijama, spremište za sprave i plinska kotlovnica. Izgrađeno je, također, vanjsko rukometno i košarkaško igrališta te parkiralište.

Nakon otvorenja dvorane, gradonačelnik Bandić, u društvu suradnika i Veljka Kajtazija, saborskog zastupnika obišao je i park u Savskoj, u neposrednoj blizini škole.

Veljko Kajtazi najavio je da će park uskoro nositi ime 5. studeni – Svjetski dan romskog jezika. Nakon što uredimo park, postavimo klupice i skulpturu siguran sam da će ovaj park biti jedan od najljepših u gradu. Zahvalan sam gradonačelniku, Gradu Zagrebu i svim građanima na podršci naše inicijative o imenovanju parka.

Drago mi je da smo našli adekvatno mjesto na području Trnja i siguran sam da ćemo imati lijep park za sve naše sugrađane, istaknuo je Predsjednik VGČ Trnje Mato Bartoluci.

Nastavi pregledavati

Vijesti

Zagreb je najbolji grad po kvaliteti života

Published

on

Dodao

Zagreb je najbolji veliki grad u kategoriji kvalitete života u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove portala Gradonačelnik.hr, Jutarnjeg lista i agencije Ipsos, a priznanje je 4. listopada u šibenskom hotelu Amadria u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU primio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

O tome su danas, na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi (pogledajte VIDEO) govorili gradonačelnik Milan Bandić i njegove zamjenice Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić.

Žiri je do takve ocjene, proglašenja Zagreba pobjednikom u kategoriji najbolji veliki grad po kvaliteti života, došao na temelju brojnih parametara, uključujući i istraživanje mišljenja građana. Jedina nagrada koja je dodijeljena u Šibeniku, a koja je, između ostalog, temeljena na istraživanju građana, je ova nagrada. Baš to ovoj tituli, koja je zbog svoje kompleksnosti svojevrsna kruna cjelokupnog izbora, daje istinsku vrijednost., istaknuo je u svom uvodnom obraćanju gradonačelnik Bandić.

Zagreb prednjači po prosječnom dohotku po stanovniku, po bruto plaći po zaposlenom, po prosječnoj zaposlenosti per capita, po niskoj stopi nezaposlenosti i niskoj stopi siromaštva, po efikasnosti uprave, po iznosu stipendija i školarina po stanovniku, po visini sufinanciranja cijene prijevoza, po broju visokoobrazovanih stanovnika itd.
Zagreb prednjači i po drugim parametrima koji se nisu mjerili u ovoj kategoriji, a itekako doprinose kvaliteti života naših građana.
Gradonačelnik se prisjetio i Kozari Boka i Kozari Puteva 2000., kada je do koljena u blatu, u naseljima bez osnovne infrastrukture: vode, kanalizacije, plina obilazio ta mjesta. Danas je 99,26 % zagrebačkih kućanstava priključeno na gradski vodovod, a naš cilj je voda u svako kućanstvo, dodao je i rekao kako su za ostvarenje tog cilj potrebne četiri godine.

Gradimo škole, vrtiće, obnavljamo sportske terene i igrališta, povećavamo zdravstvene kapacitete. Samo ove godine su napravljene dvije nove škole i pet novih športskih dvorana. Gradonačelnik je zaključio kako on i Gradska uprava imaju tri temeljne zadaće: biti istinski servis građanima, biti istinska logistika zagrebačkim poduzetnicima te kao treća zadaća – da Holding uslužuje građane javnom uslugom na vrijeme i sa što manjom korekcijom cijena.

Na kraju se želim zahvaliti prije svega Zagrepčankama i Zagrepčanima, 23,5 tisuća mojih suradnika i njih oko 100 iz užeg tima te medijima koji će nam i ubuduće biti podstreh i inspiracija. Multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost su „Condio sine qua non“ otvorenog i sigurnog Zagreba koji je zalog naše sadašnjosti i još više uspješnije budućnosti. U Europi nema grada koji je siguran i otvoren kao Zagreb.

O mjerama, gospodarskim pokazateljima i gradskim programima koji stoje iza ovog priznanja govorile su zamjenice gradonačelnika Pavičić Vukičević i Majić.

Tako je zamjenica Jelena Pavičić Vukičević naglasila kako je teško nabrojati cijelu lepezu mjera i programa što ih Zagreb u cilju podizanja kvalitete života svih dobnih skupina provodi na područjima od demografije do obrazovanja, kulture, socijalne skrbi. Od mjere roditelji odgojitelji, novčanih pomoći za umirovljenike i djecu, subvencioniranog javnog prijevoza za učenike, studente, nezaposlene, umirovljenike i dobrovoljne darivatelje krvi, besplatnih udžbenika, subvencija vrtića u kojima ima mjesta za svako zagrebačko dijete, Stipendija Grada Zagreba koja je u Hrvatskoj najizdašnija, pritom naglasivši kako je u planu i nova Stipendija – ona za medicinske sestre pa do brige o gradskim vrtovima, parkovima, obnovi zelenila, mreži biciklističkih staza i čak 630 dječjih igrališta opremljenih za sigurnu igru.
Naglasila je kako Grad 27% svog godišnjeg Proračuna izdvaja za mjere namijenjene mladima, obiteljima, umirovljenicima, osobama s invaliditetom, braniteljima i drugim ranjivim skupinama društva.
Među ostalim, istaknula je kako je Zagreb jedan od najsportskijih gradova i podsjetila da Zagreb od nedavno ima i novu Atletsku dvoranu i Boksački centar na Velesajmu te novo Baseball igralište. Zamjenica je također izdvojila i impresivnu zagrebačku kulturnu ponudu. Koncerti, kazališne predstave, filmski festivali, Dvorišta, More knjiga… sve to čini Zagreb nazaobilaznom ljetnom hit destinacijom. U 2019. smo financirali 1888 programa koji su nositelji 37 ustanova u kulturi tako da Zagreb za kulturu izdvaja više od 6% ukupnog Proračuna.

O ključnim područjima Razvojne strategije Grada Zagreba, kao strateško-planskog dokumenta politike regionalnog razvoja Grada do 2020., govorila je zamjenica Olivera Majić.

Navela je, između ostalog, kako je Grad Zagreb prvi grad u RH koji je donio Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama.
Donošenjem Okvirne strategije pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart City u veljači 2019. definiran je razvoj „pametnog grada“, politika poticanja obrtništva i poduzetništva provodi se konkretnim aktivnostima i mjerama. Temeljem gradskog Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva do sada je (od 2000.g) utrošeno više od 500 milijuna kn. Osim financijske potpore, Grad potiče poduzetnike i razvojem infrastrukture i mentorske podrške.

Navedene mjere utjecale su na rast gospodarstva u Zagrebu, a broj registriranih nezaposlenih osoba u Zagrebu u srpnju 2019. bio je 17% manji u odnosu na srpanj prošle godine. Analogno tome smanjivala se i stopa nezaposlenosti pa danas iznosi 3,3%.

Spomenula je također i Zagrebačku „Start-up scena“, prometnu infrastrukturu, kvalitetnu i dostupnu uslugu javnog prijevoza, modernizaciju tramvajske infrastrukture, nabavu novih tramvaja i autobusa, smanjivanje troškova, financiranje novih projekata sredstvima iz EU fondova te navela kako je Zagreb uspješna cjelogodišnja turistička destinacija čemu svakako doprinose globalno poznati i nagrađivani eventi kao što su: Advent, Festival svjetla, Cest is d’Best, Cro Race, Ljeto na Strossu…

Razvoj biciklističke infrastrukture, izgradnja Rotora Remetinec, Žičare Sljeme, buduća tračnička veza sa zračnom lukom, itd. uz donošenje Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije omogućit će dugoročno održivi razvoj prometa sukladno gospodarskim i socijalnim ciljevima te usklađivanje potreba mobilnosti sa zahtjevima zaštite i očuvanja okoliša i energetske učinkovitosti.

Dodala je kako je sljedeći cilj koji svi u Gradskoj upravi žele ostvariti je biti najbolji u kategoriji po povlačenju sredstava iz EU fondova, a sada su najveći ugovoreni projekti Grada i njegovih ustanova i društava: Rotor Remetinec, modernizacija tramvajske infrastrukture, nabava autobusa te Centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak.

Za kraj je naglasila kako su svi ovi uspjesi Grada postignuti u kontekstu niza poreznih reformi zadnjih desetljeća koje su provedene na financijsku štetu grada. Primjerice, da nije bilo poreznih izmjena Grad bi danas raspolagao proračunom preko 10 milijardi kuna. Kako Grad Zagreb kroz fiskalno izravnanje za jedinice slabijeg fiskalnog kapaciteta kroz 17% prihoda od poreza na dohodak izdvaja godišnje gotovo 800 milijuna kuna za slabije razvijene krajeve RH. Navedeno govori o iznimnom trudu uloženom u zadržavanje gospodarskog rasta Grada te kvalitete usluživanja naših sugrađana unatoč navedenom proračunskom pritisku ostajući dosljedni u promicanju socijalne ekonomije i participativnog gospodarstva.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Rotor Remetinec – Nova regulacija prometa

Published

on

Dodao

Za potrebe izmjene privremene regulacije u sklopu rekonstrukcije kružnog toka Remetinec od subote 19. 10. od 23,00 sati do nedjelje 20. 10. do 06,00 sati Jadranski most bit će zatvoren za sav promet. Regulaciju pogledajte na Kružni tok Remetinec 19.i 20.10.2019. – Jadranski most zatvoreni za sav promet.

Izgradnjom podvožnjaka, uređenjem prstena novog kružnog toka prometa te prilaznih rampi građevinski radovi na rotoru Remetinec ulaze u završnu fazu te se uspostavlja dodatna privremena regulacija prometa od 20. 10. 2019. u 6,00h. Regulaciju prometa pogledajte na Kružni tok Remetinec 20.10.- 01.12.2019. – Uspostava dodatne regulacije prometa

Ucitavanje vijesti

Vijesti

ZAGREB Otvorenje Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja

Published

on

Dodao

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u društvu ravnateljice  Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja Duga Željke Barić simboličnim presijecanjem vrpce otvorio je novi prostor Savjetovališta u prizemlju zgade u Ozaljskoj 93,  te na 2. katu Tretmanski centar za počinitelje nasilja u obitelji.

Danas otvaramo drugo savjetovalište u sastavu Doma Duga za građane koji imaju  problem s nasiljem u svojoj obitelji. Savjetovalište  koje se nalazi u Ninskoj 10, u Domu zdravlja Sesvete i dalje nastavlja sa radom dva puta tjedno – utorkom i četvrtkom, dok će ovo na zapadnom dijelu grada raditi ponedjeljkom srijedom i petkom  od 16,30 do 19,30 sati, istaknula je ravnateljica Barić. Tretmanski centar koji se nalazi na 2. katu, postoji već 10 godina, ali do sada se nalazio na drugoj lokaciji u centru grada u Trenkovoj 7, a namijenjen je počiniteljima nasilja koji su osuđeni i moraju dolaziti na psihosocijalni tretman, dodala je ravnateljica. Oba prostora u Ozaljskoj dostupna su osobama s invaliditetom što nije slučaj sa onim u Ninskoj ulici. Ono što moram naglasiti je da će upravo zbog velike traženosti pravne pomoći petkom biti dostupan i odvjetnik kako bi odgovorio na sva pitanja žrtvama nasilja.

Ponosni smo na rad naše Duge koja pomaže našim sugrađanima koji se susreću s nasiljem u obitelji, ali volio bih da nemamo potrebe za otvaranjem novih savjetovališta, rekao je gradonačelnik, te poručio svima da ne iskaljuju svoj bijes na slabijima od sebe.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije