Otvorene 47. varaždinske barokne večeri

FaH

Svečanim koncertom mađarskih Zbora Purcell i Orkestra Orfej u petak su otvorene 47. varaždinske barokne večeri, na kojima će se posebna pozornost dati mađarskim glazbenim umjetnicima, s obzirom da je ta zemlja ovogodišnji partner festivala.

Dobrodošlicu uzvanicima i ljubiteljima barokne glazbe u varaždinskoj katedrali poželio je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Podsjetio je da je Varaždin danas proslavio dvije važne svečanosti – 26. obljetnicu pobjede nad neprijateljskom vojskom i svečanost glazbe, Varaždinske barokne večeri. Rekao je da je upravo pobjeda u Domovinskom ratu omogućila da Varaždin i dalje bude grad kulture.

„Naši susjedi Mađari, kao i mi, živeći ovdje na razmeđima velikih carstava i država, na razmeđima epoha, nosili su i dijelili gotovo istu sudbinu kao mi Hrvati. Često smo bili prijatelji, katkad neprijatelji, često suparnici, a katkad mislili i sanjali o istome. Kultura i glazba jesu ono što nas spaja i mi danas upravo zato moramo njegovati prijateljske odnose“, rekao je Čehok.

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Istvan Ijgyarto istaknuo je da je Hrvatska jedan od najvažnijih mađarskih susjeda.

„Na Hrvate gledamo kao na prijatelje i trudimo se u svim područjima života pojačati veze između dviju zemalja. S radošću mogu tvrditi, da usprkos pojedinim poteškoćama, naša obostrana suradnja posljednjih godina pokazuje dinamičan razvoj. Ta se suradnja posebice odnosi na kulturu. Ovo naše predstavljanje okrunit će taj proces. Kultura je postala odlučujuća spona putem koje dalje jačamo povjerenje između naše dvije zajednice“, poručio je Ijgyarto s otvorenja Varaždinskih baroknih večeri.

Izaslanik hrvatskog premijera bio je predsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća Damir Habijan koji je naglasio da je glazba univerzalni jezik razumljiv svima.

„Glazba je i najstariji izum u povijesti čovječanstva i jedan od rijetkih koji je u svojoj srži i za cilj imao da spaja ljude i narode, a ne da ih dijeli. Taj dar je i ovaj grad prihvatio i s razlogom Varaždin nosi epitet grada kulture, baroka i u konačnici glazbe“, kazao je Habijan.

47. Varaždinske barokne večeri otvorila je izaslanica predsjednice Republike Hrvatske i njezina savjetnica Renata Margaretić Urlić.

„Gotovo pola stoljeća sjajnih izdanja ovog festivala zaslužuje posebno poštovanje, a pogotovo činjenica kako je one, za hrvatski narod sudbinske 1971. godine, upravo ovdje u kraljevskom Varaždinu nastala ideja avangardne forme, specijaliziranog festivala. Bilo je doista hrabro inaugurirati jedinstveni repertoar barokne glazbe kakav nije postojao u tadašnjoj Europi, nametnuti se snažnoj konkurenciji klasičnog, romantičnog repertoara i početi odgajati publiku koja se u Varaždin vraća svake jeseni, već punih 47 godina“, rekla je Margaretić Urlić otvarajući varaždinski festival.

A nakon što su Zbor Purcell i Orkestar Orfej iz Budimpešte, pod ravnanjem Györgyja Vashegyija, izveli Bachove „Kantate“ i „Magnificat“ te Handelovog „Zadoka, svećenika“ u subotu se nastavlja koncertni program koji će do 2. listopada donijeti još 17 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, te 15 koncerata u gradovima i mjestima četiri hrvatske županije. Među ostalima nastupit će orguljaš Xaver Varnus, lutnjist Istvan Konya, ansambl Marquise, barokni orkestar Savaria i Panonska filharmonija te Varaždinski komorni orkestar, ansambl Camerata Garestin te Hrvatski barokni orkestar.

Uz glazbeni program Varaždinske barokne večeri građanima Varaždina i gostima također će predstaviti kulturu i tradiciju mađarskih gradova Zalaegerszega i Szombathelyja.

Hina