Otvorena treća poslovna konferencija „Meeting G2.3“

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na otvorenju treće poslovne konferencije domovinske i iseljene Hrvatske „Meeting G2.3 – Hrvatska puna poslovnih prilika“ (Meeting second generation – Susret druge generacije). Konferenciju je otvorila pozivom na demografsku obnovu zemlje i zaustavljanje iseljavanja.

“S velikim zadovoljstvom prihvatila sam poziv da sudjelujem na otvorenju treće poslovne konferencije “Meeting G2.3″. Od samog početka mojeg političkog mandata jedan od prioriteta moje vanjske politike bio je i ostaje razvijanje i njegovanje odnosa s našim iseljeništvom diljem svijeta. U tom smislu stvaranje ozračja za povratak iseljenika i integracija zauzimaju vrlo važna mjesta u mom političkom djelovanju. Stoga prigodom svakog posjeta državama u kojima djeluju iseljeničke zajednice osobitu pozornost obraćam na vraćanje narušenog povjerenja prema domovini i stvaranju boljih odnosa, kazala je Predsjednica.

Istaknula je veliku i važnu ulogu iseljeništva u stvaranju Republike Hrvatske. „Ne mogu stoga i danas ne iskazati u ime Republike Hrvatske zahvalnost za vaše veliko domoljublje i za trud da suradnjom domovinske i iseljene Hrvatske u nizu područja ujedinimo naš kulturni, znanstveni i gospodarski potencijal u jednu cjelinu koju nazivam globalnom Hrvatskom. Osobno stalno ponavljam – Hrvatska nije mala zemlja. To svi osjećamo, ali često ne znamo pretvoriti u djela, u uspjeh. Kao Predsjednica Republike držim da je takav cjelovit politički pristup ispravan i potreban naročito u smislu demografskog i gospodarskog oporavka Hrvatske”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica je kazala kako je Hrvatska izašla iz recesije te kako je gospodarski rast počeo, ali da prosječni građanin nije još osjetio taj napredak. U Hrvatskoj postoji gospodarski rast i razlozi za optimizam, ali je i “puno zadaća pred nama”, kazala je.

Smatra kako hrvatsko društvo i državu treba učiniti prijemčivima za “sigurno ulaganje”, u koje će se sama država što je moguće manje miješati, osim u elementima kako bi se osiguralo poslovanje “bez korupcije”.

Predsjednica vjeruje da će se trend iseljavanja smanjiti i da će se mladi ljudi početi vraćati kada se reformama riješe strukturni problemi i steknu pretpostavke za dobar život mladih obitelji. U tome mogu pomoći iseljenici svojim iskustvima, a jačanju pozicije Hrvatske u svijetu mogu pomoći vrhunski sportaši jer promiču pozitivnu sliku o Hrvatskoj kao talentiranoj državi, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Pozivam vas, hrvatske iseljenike, da nam budete suradnici u poticanju gospodarskog rasta. Pomognite nam svojim iskustvom, poslom, suradnjom i ulaganjima kako bismo zadržali našu mladost u Hrvatskoj. Držim da je to najbolji pristup izgradnji moderne i prosperitetne Hrvatske, domovine kakvu su željeli i sanjali naši preci i kakvu svi danas zaslužujemo“, zaključila je Predsjednica.

Uvodne riječi na poslovnoj konferenciji održali su Josip Hrgetić, direktor projekta MG2 koji je istaknuo da “više jednostavno nema vremena” i da je uključenje iseljeništva prioritet današnje Hrvatske, a kao pozitivan primjer istaknuo je dijasporu Irske i Islanda.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić govorila je o gospodarskoj diplomaciji koja djeluje u tom cilju.