Majdak: Svinjogojska proizvodnja bilježi trend rasta na razini Hrvatske i EU

U Gradištu je danas otvorena nova svinjogojska farma gospodarstva OPG Čolakovac. U ime predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede, Marije Vučković, farmu je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

” Ovaj projekt primjer je kojim smjerom bi trebali krenuti naši stočarski OPGovi: realizacijom EU i nacionalnih mjera ruralnog razvoja povećati i modernizirati svoju proizvodnju te udruženi plasirati svoj proizvod na tržište. Budući klaonički kapaciteti u Vukovarsko-srijemskoj županiji kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dodatno će osigurati stabilan dohodak i prihod stočarskim gospodarstvima ovog područja”, kazao je Majdak.

Kapacitet farme je 63 krmača i 360 tovljenika što će predstavljati i nukleus za uzgoj tovljenika godišnje proizvodnje od 1800 komada u tovu u postojećim tovilištima ovog te ostalih OPG-ova u Općini Gradište.

OPG Čolakovac investiciju realizira u sklopu Mjere 4 “Ulaganja u fizičku imovinu”, Programa ruralnog razvija RH 2014. – 2020., ukupne vrijednosti projekta od 7,1 mil. kn i tražene potpore od 5,2 mil. kn. u sklopu tipova operacija 4.1.1. i 4.1.1. Ovaj OPG ukupno obrađuje 110 ha obradivih površina, član je Proizvođačke organizacije “Slavonski svinjogojac”, a trenutno isporučuje svinjske butove na području Istre za proizvodnju “Istarskog pršuta”, a okončanjem ovog EU projekta povećati će proizvodnju i isporuku.