Otvorena međunarodna konferencija u povodu 20. godišnjice Konvencije o zabrani protupješačkih mina

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik danas je svečano otvorena međunarodna konferencija „Od Ottawskog procesa do svijeta bez mina“ posvećena 20. godišnjici Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju koja je u široj javnosti poznatija kao Ottawska konvencija.

Cilj ove međunarodne konferencije koju su zajednički organizirali Vladin Ured za razminiranje, RACVIAC – Središte za sigurnosnu suradnju i Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj je ukazati na aktualne trendove i izazove u primjeni odredaba Ottawske konvencije te realnost ostvarenja postavljenog političkog cilja – svijeta bez mina do 2025. Poseban naglasak konferencije bit će važnost suradnje vladinih i nevladinih organizacija u pružanju pomoći osobama stradalim od mina.

Prvi dan konferencije provodi se u Zagrebu i organiziran je u tri panela kroz koja će predstavnici niza uglednih međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave problematikom protuminskog djelovanja, kontrole naoružanja i razoružanja, sudionicima približiti svoje viđenje nastanka Ottawske konvencije, aktualne trendove u njenoj primjeni te planove za budućnost.

Visoke uzvanike i sudionike konferencije u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, pozdravila je Terezija Gras, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova.

„Republika Hrvatska ratificirala je Ottawsku konvenciju u svibnju 1998. godine i sukladno njenim odredbama, uništila sve zalihe protupješačkih mina čak i prije isteka propisanog roka, a zadnje zalihe uništene su prije 15 godina u prisustvu međunarodnih promatrača. Hrvatska je zemlja s minskim problemom, ali i zemlja koja je svoju globalnu lidersku poziciju u protuminskom djelovanju i humanitarnom razminiranju dosad višestruko potvrdila. Upravo činjenica da smo, poštujući sve međunarodno prihvaćene norme, samostalno izgradili uspješan protuminski sustav, čini nas relevantnim sugovornikom i partnerom svima koji žele graditi sigurniji i stabilniji svijet“, istaknula je izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Terezija Gras.

Poseban gost konferencije je dr.sc. Lloyd Axworthy, bivši ministar vanjskih poslova Kanade i jedna od najzaslužnijih osoba za nastanak Ottawske konvencije, koji je za svoju predanost humanitarnim nastojanjima bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir 1997. godine.

Uvodne govore na svečanom otvaranju održali su Amir Muharemi, pomoćnik ministrice vanjskih poslova RH, Haydar Berk, veleposlanik i direktor RACVIAC-a – Središta za sigurnosnu suradnju Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj i Thomas E. Schultze, veleposlanik Njemačke u Republici Hrvatskoj.

Svojom nazočnošću konferenciju su podržali i Zrinko Petener, tajnik kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednice RH, Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane, Velimir Žunac, državni tajnik i izaslanik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU kao i brojni veleposlanici i ostali članovi diplomatskog zbora.