Otvoren vrtić iz Programa ruralnog razvoja u Općini Klakar

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak 1. rujna 2023. godine u nazočnosti saborske zastupnice Ljubice Maksimčuk, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić, župana Brodsko-posavske županije Daniela Marušića te načelnika Općine Klakar Tomislava Pendića sudjelovala na otvorenju Dječjeg vrtića Roda Ruščica u Općini Klakar, projekta sufinanciranog iz Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore 987,39 tisuća eura.

Dječji vrtić Roda Ruščica poboljšat će kvalitetu života mještana naselja Ruščica, Gornja
Bebrina, Klakar i Donja Bebrina i osigurati predškolski odgoj za 45 djece na više od 683 m2.

„Vlada kontinuirano ulaže u dječje vrtiće diljem Hrvatske iz državnog proračuna i europskih
fondova, pa tako i nikad većim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Od oko 500 vrtića koji su u mandatu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića izgrađeni ili obnovljeni mi smo financirali oko 220, a kao Ministarstvo poljoprivrede nastavit ćemo sudjelovati u ovim projektima kako bismo unaprijedili kvalitetu života u našim ruralnim područjima te osigurali preduvjete za razvoj poljoprivrede.

Pohvaljujem napore Brodsko-posavske županije koja ima vrijedne modele potpore poljoprivrednicima i čestitam Općini Klakar na uspješnom dovršetku ovog vrijednog projekta“, izjavila je ministrica Vučković istaknuvši kako je u ovoj županiji iz Programa ruralnog razvoja do danas odobrena potpora vrijedna 167,4 milijuna eura, od čega je za 14 projekata ulaganja u dječje vrtiće ugovorena potpora veća od 9 milijuna eura.

„Drago mi je da Vlada RH i Ministarstvo ulažu u hrvatsko selo, gdje je vrlo važno i potrebno
osigurati predškolski odgoj, a drago mi je vidjeti i da se na ovom mjestu zbog broja djece i
interesa već razgovara o proširenju kapaciteta“, istaknuo je župan Marušić prigodom današnjeg otvorenja vrtića.

Načelnik Pendić ovom je prigodom podsjetio kako je Dječji vrtić „Roda Ruščica“ nastavak
ulaganja Vlade u ovo područje te naglasio iznimno zadovoljstvo uspješnom realizacijom ovog značajnog projekta i činjenicom da je će djeca pohađati vrtić u visokom standardu
predškolskog odgoja.

U Brodsko-posavskoj županiji je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela odobreno 23,7 milijuna eura što uključuje, uz spomenutih 14 vrtića, i 5 ulaganja u građenje sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje, 14 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta te 4 vatrogasna doma.