OTVOREN VETERANSKI CENTAR PETRINJA

PETRINJA, 12. lipnja 2023. – svečanosti otvaranja Veteranskog centra u Petrinji nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj Javne ustanove veteranski centar Josip Lucić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, državni tajnik Darko Nekić i brojni ugledni gosti.

U veteranskom centru se na jednom mjestu osigurava provedba programa koji obuhvaćaju rehabilitacijske, sportske i rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti na kojima će gostovati predavači iz različitih područja i umjetnici, duhovnu obnovu – duhovno zdravlje, suradnju s udrugama na pružanju izvaninstitucionalnih usluga, očuvanje i promicanje zdravog načina života, programe psihološkog osnaživanja i psihološke intervencije, kao i program čuvanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata. U sklopu svakog veteranskog centra postojat će spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima i memorabilija iz Domovinskog rata te će se u centrima na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata.

Veteranski centri su istovremeno i centri razvoja u kojima se pruža savjetodavna pomoć, edukacije kroz različite radionice, seminare, treninge, osnaživanje potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.

Veteranski centar kao ustanova osnovao je podružnice u Šibeniku, Sinju i Petrinji, a uslijedit će još i podružnica u Daruvaru.

Predviđeno je da korisnici Centra primarno budu hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, članovi obitelji smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata i članovi obitelji nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata sa područja Sisačko-moslavačke županije, regije i cijele Hrvatske kao i izvan RH.

„Izgradnja Veteranskog centra pokazatelj je našeg poštovanja i zahvale hrvatskim braniteljima. Ovim današnjim činom iskazujem zahvalu Petrinji i cijeloj Banovini, na žrtvi koju ste podnijeli u Domovinskom ratu“, rekao je potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Župan Ivan Celjak je u svom obraćanju istaknuo povijesnu ulogu hrvatskih branitelja u stvaranju slobodne Hrvatske: „Mnogi velikani u hrvatskoj povijesti pokušali su ostvariti stoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi i samostalnosti, svaki na svoj način i u svoje vrijeme, a taj san ostvarili ste upravo vi, hrvatski branitelji, u Domovinskom ratu. I zato ste vi, hrvatski branitelji, najveći heroji u hrvatskoj povijesti.“

I predsjednik Vlade RH Andrej Plenković odao je u svom obraćanju veliku počast stvarateljima moderne Hrvatske: „Da nije bilo hrvatskih branitelja, njihove žrtve, vodstva i vizionarstva predsjednika Tuđmana, ničega od ovoga što mi danas uživamo, a to je sloboda, demokracija, snažan međunarodni položaj, čvrsto integriran u srce EU, ne bi bilo.

“ I upravo stoga Vlada svim svojim potezima nastoji ne samo čuvati dignitet Domovinskog rata, nego nastoji svim svojim mjerama to prevesti u konkretna djela, koja se tiču prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, zaključio je predsjednik Vlade.

Boravak u Petrinji, predsjednik Vlade je iskoristio i za obilazak gradilišta višestambenih zgrada, u kojima će biti smješteni građani čiji su domovi teško oštećeni u katastrofalnom potresu, koji je pogodio velik dio Sisačko-moslavačke županije.