Otvoren sajam zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u petak je otvoren 3. sajam zimnice i autohtonih proizvoda, a na toj trodnevnoj manifestaciji u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba predstavlja se 120 izlagača iz svih hrvatskih županija.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je prilikom otvorenja sajma kako proizvoda koji se nude na ovom sajmu nema u trgovačkim lancima i supermarketima te kako je to “ono najzdravije, najukusnije i najkvalitetnije što hrvatska poljoprivreda može ponuditi”.

Više od 120 izlagača na ovom sajmu dokaz su da se u Hrvatskoj od poljoprivrede može živjeti, kazao je Tolušić i podsjetio da Ministarstvo poljoprivrede na razne načine podupire hrvatske proizvode te će to nastaviti i dalje.

Uz Tolušića, sajma je otvorio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pozvavši sugrađane i goste Zagreba da uživaju u kvalitetnim autohtonim proizvodima.

Na sajmu, kojim se prigodno obilježava i Svjetski dan hrane, predstavljaju se proizvodi zimnice te autohtoni proizvodi čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

Cilj manifestacije je promicati hrvatske tradicionalne proizvode i očuvati običaj pripreme zimnice te pomoći malim hrvatskim proizvođačima u izravnom povezivanju s potrošačima i plasmanu njihovih proizvoda na lokalno tržište.

Najavljujući sajam, Tolušić je početkom ovog tjedna podsjetio i da je Hrvatska do sada zaštitila nazive 17 domaćih proizvoda na razini EU – zaštitom njihove izvornosti i zemljopisnog podrijetla, čime se aktivno pomaže promociji i plasmanu domaćih proizvoda.

Pomoć domaćim proizvođačima predstavlja, poručio je, i Zakon o javnoj nabavi u koji je uvršten i kriterij kratkih lanaca opskrbe, kao i Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, čiji je cilj jednakost subjekata u lancu opskrbe hranom i zaštita primarne proizvodnje.

Hina