Otvoren Mjesec hrvatske knjige 2017.

foto HINA/ Miljenko KLEPAC

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je u petak u crikveničkoj Osnovnoj školi Zvonko Car manifestaciju Mjesec hrvatske knjige 2017., koja je ove godine posvećena enciklopedistici, istaknuvši da se knjižnična djelatnost nalazi u samom temelju demokracije i civilnoga društva te poželjevši svim ljubiteljima knjige da tijekom tog mjeseca uspiju pronaći štivo koje će ih ispuniti zadovoljstvom čitanja.

Ministrica Obuljen Koržinek kazala je da će se u Mjesecu hrvatske knjige održavati brojni programi u čijem je središtu knjiga te da je riječ o nacionalnom događanju koje okuplja autore, čitatelje, knjižničare, nakladnike, sve one koji vole knjigu.

Svi programi isticat će iznimnu važnost i značaj knjige, knjižnica i svega što je vezano uz život našeg najstarijeg medija, kazala je ministrica naglasivši da je svake godine puno je događanja te da se knjižnice sve više otvaraju građanima i da su u resornom ministarstvu iznimno zadovoljni njihovom aktivnošću.

Knjižnična djelatnost nalazi se u samom temelju demokracije i civilnog društva, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek dodavši da ona jednako služi svima, jamči socijalnu uključenost i rizinica je kolektivnog sjećanja.

Tu ulogu Ministarstvo kulture itekako prepoznaje te posebno skrbi za knjižnice i knjižničnu djelatnost, nastojeći zajedno s osnivačima održati kvalitetu i razvoj te djelatnosti u cijeloj zemlji, dodala je.

Istaknula je i aktivnu uloga ministarstva u pomoći nakladnicima, naročito u ovoj godini, koju je obilježila ozbiljna kriza, kazavši i da su intenzivna nastojanja na unaprjeđenju sustava otkupa knjiga za narodne knjižnice. Skrbi se i o autorima, što se, kazala je, očituje i kroz povećanje broja stimulacija.

Uskoro nacionalna strategija poticanja čitanja i Zakon o knjižničarskoj djelatnosti i knjižnicama

Najavila je da se očekuje da će za dva do tri tjedna na Vladi biti prihvaćena nacionalna strategija poticanja čitanja, koja će biti financirana i iz Europskog socijalnog fonda. Prikupljena su sva mišljenja, sve su procedure završene, određena su sredstva za financiranje aktivnosti u sljedećoj godini. U suradnji smo s nizom drugih resora, posebno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u vezi s implementacijom, navela je.

Ministrica je najavila i novi Zakon o knjižničarskoj djelatnosti i knjižnicama, koji je u završnoj fazi izrade, pa se sljedećeg mjeseca očekuje u javnoj raspravi. Pozvala je sve da se u nju uključe, dodavši da se novim zakonom želi očuvati dosadašnje standarde i otvoriti mogućnosti za novi razvoj.

Ove godine radili smo na na tri zakona, a donošenje tih propisa je preduvjet za provedbu cjelovitog program revitalizacije kulturne baštine, zaključila je.

“Mjesec hrvatske knjige” je manifestacija promicanja knjige i čitanja, ove godine posvećena je enciklopedistici, trajat će od 15. listopada do 15. studenoga, a program će obilježiti gostovanja i susreti s renomiranim hrvatskim i regionalnim književnicima pod sloganom “Sve na jednom mjestu”.

Kako je u proslovu programske knjižice napisao Antun Vujić, istaknut će se neobično ažurna povezanost “hrvatske knjige” s najranijim pojavama enciklopedija uopće.

Predsjednica programskog i organizacijskog odbora Višnja Cej navela je da će se održati oko 2000 programa, a sudjelovat će 213 knjižnica. Tijekom manifestacije održat će se programi cjelodnevnog čitanja, Dan hrvatskih knjižnica, nacionalni kviz za poticanje čitanja i drugi programi.

Kao mjesto svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige ove godine odabrana je Crikvenica, koja uskoro dobiva prostore nove Gradske knjižnice.

Nova knjižnica, čije je uređenje stajalo oko 20 milijuna kuna, imat će na raspolaganju oko 500 četvornih metara prostora za više od 1600 korisnika. Preseljenje gradske knjižnice u novouređeni prostor odgođeno je do kraja mjeseca, zbog uređenja nakon nedavnih obilnih kiša i poplave. Kao jednu od zanimljivosti criveničke knjižnice, njena ravnateljica Irena Krmpotić navela je da je riječ o jedinoj hrvatskoj knjižnici koja je udomila mačka, Edgara Cara, koji ponekad sudjeluje u programima knjižnice.

Hina