Otvoren magistralni cjevovod Petrinja-Lekenik vrijedan 16,6 milijuna kuna

Magistralni cjevovod Petrinja – Lekenik, u dužini od 30 kilometara, otvoren je u četvrtak 28. prosinca na svečanosti u Lekeniku . Završetak cjevovoda značajan je posebno za tisuću domaćinstava koja žive na području ove općine.

Simboličnim puštanjem vode, svečano je otvoren 30 kilometara dug i 16,6 milijuna kuna vrijedan vodoopskrbni magistralni cjevovod Petrinja-Lekenik. Projekt je to koji jamči dugoročnu sigurnost opskrbe vodom ovog područja, istaknuo je ovom prigodom generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

„Ovih novih 30 kilometara vodoopskrbnog cjevovoda vrijednog 16 milijuna i 600 tisuća kuna čini okosnicu daljnjeg razvoja vodoopskrbe i ukupnog pokrivanja općine Lekenik ka stopostotnom pokrivanju potreba za vodom. Idućih nekoliko godina radit ćemo dogradnju malih sustava kako bi voda došla u svaku kuću na ovom području, a istovremeno tijekom ove godine započeli pripremu i dovršenje projekta Aglomeracije Lekenik kojim bi trebali krenuti u zbrinjavanje otpadnih voda.

Pred nama je još gradnja osamdeset kilometara kanalizacijskih kolektora, gotovo osamdeset kilometara vodoopskrbne mreže te gradnja uređaja za pročišćavanje u Letovaniću za 8500 stanovnika. Nadamo se i uvjereni smo da ćemo 70 posto tih sredstava, od ukupne vrijednosti od 275 milijuna kuna, dobiti iz sredstava Europske unije“, rekao je Đuroković.

Osim što je projektom omogućen priključak vode brojnim domaćinstvima, u Općini Lekenik su uvjereni kako će omogućiti i razvoj gospodarstva te turizma na ovom području, istaknuo je načelnik ivica Perović.

„Naše područje je poplavno područje. Voda iz bunara je često zdravstveno neispravna, a posebice u trenucima kada imamo veliki vodostaj rijeke Kupe, ali isto tako i Odranskog polja. S ovim projektom ćemo u ovom trenutku, za nekih tisuću domaćinstava, osigurati priključak zdravstveno ispravne vode.

To nam je i mogućnost razvoja gospodarske zone , tj. Poslovne zone Marof Lekenik, ali isto tako i razvoja turizma koji ima svoje potencijale na ovom području. Autocesta je došla do Lekenika, imamo mnogo prednosti, ali i mnogo EU projekata koje pripremamo u narednom razdoblju i i koji su vrijedni milijune eura. Već smo iskoristili dosta sredstava iz EU fondova i u tom smjeru općina Lekenik ide dalje“, poručio je Perović.

Prelazak van okvira grada Petrinje dio je njihove strategije, a njoj u prilog govori i ovaj projekt, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Distribucija prema Lekeniku je u jednom trenutku bila nemoguća misija. Mi smo prešli tu granicu zahvaljujući svojim ambicijama. Svojom ambicioznošću, ali i onim što je realno, što imamo pred sobom, a to je da iskoristimo ono što nam je Bogom dano, a to je voda. Imamo bogatstvo, prirodne resurse koje treba iskoristiti i staviti ih u funkciju, a u svemu tome iskoristiti i EU fondove i mogućnosti koje oni nude“, kazao je Dumbović napomenuvši kako je interes Petrinje i u distribuciji vode iz ovog cjevovoda prema Brestu i Maloj Gorici.

Velik je ovo dan, ne samo za Općinu Lekenik i Grad Petrinju, već i za Sisačko-moslavačku županiju, rekao je ovom prigodom sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„19 kilometara magistralnog vodovoda od Petrinje do Lekenika, još gotovo deset kilometara razvodnog cjevovoda koji će opskrbiti više od tisuću domaćinstava ovog područja je veliki dan za Općinu lekenik, ali i Grad Petrinju jer će opskrbu vodom dobiti i Brest Pokupski i Mala Gorica. Veliki je ovo dan i za razvoj ovog područja, za razvoj gospodarstva i turizma, a time i opstanak ljudi na ovom području.

Stoga čestitke na ovom veliko projektu i nadam se da ćemo u budućnosti, vrlo brzo, imati mogućnost otvorenja i drugog cjevovoda na području općine Lekenik za naselja na području Pokuplja, od Letovanića, Starog Broda, Farkašića, Brkiševine, Šišinca i Orlekovića“, rekao je župan i dodao kako ovaj projekt pridonosi i razvoju Poduzetničke zona Marof Lekenik koja je, po Žiniću, možda i najperspektivnija zona u Hrvatskoj.

„Nalazi se u blizini Zagreba, potpuno je opremljena komunalnom infrastrukturom, za nju već sad postoji velik interes i uvjereni smo da će ova zona kroz godinu – dvije biti popunjena i donijeti nova radna mjesta“, zaključio je Žinić.