Otvoren konzulat Moldove u Varaždinu

Veleposlanik Republike Moldove Oleg Tulea u ponedjeljak je u Varaždinu svečano otvorio prvi konzulat ove države u Republici Hrvatskoj, a počasni će konzul biti gospodarstvenik Emil Solenički.

Konzulat Republike Moldove nalazi se u zgradi Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Varaždin, a upravo je daljnje jačanje gospodarskih i drugih veza dviju država namjera obje strane, istaknuo je veleposlanik Tulea.

„Hrvatska je vrlo važna za Moldovu nakon što je postala članicom Europske unije. I mi želimo postati dio Europske unije pa su nam iskustva koja nam Hrvatska može prenijeti vrlo vrijedna“, kazao je Tulea, koji kao veleposlanik za Hrvatsku djeluje u Budimpešti, u Mađarskoj.

Počasni konzul Republike Moldove Emil Solenički dodao je da Varaždin za sjedište konzulata nije izabran slučajno.

„U Varaždinu smo naišli na ogroman potencijal, na veliku podršku u samom startu. Suradnja je već uspostavljena između sveučilišta, nekoliko gospodarskih subjekata, onima u poljoprivredi jer je Moldova poznata po odličnim vinima, kao i Hrvatska i tu vidimo prostor za podizanje suradnje na još viši nivo“, rekao je počasni konzul Solenički.

Gradonačelnik Ivan Čehok naglasio je da je pitanje otvaranja konzulata u Varaždinu brzo dogovoreno jer je shvaćeno da je to u obostranom interesu, a zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak istaknuo je da je ovaj čin prvi korak u produbljivanju odnosa dviju država.

Na otvorenju je bila i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić koja je podsjetila da su aktivnosti na otvaranju konzulata u Hrvatskoj intenzivirane prije dvije godine, kada je obilježena 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Moldove. Dodala je da će Hrvatska uložiti dodatni napor za približavanje Europskoj uniji zemalja Istočnog partnerstva, među kojima je i Moldova.

Otvaranje drugog konzulata Republike Moldove, onog u Zagrebu, najavljeno je za 21. studenog.