otvoren “Festival znanosti 2018”, u naredna tri dana 55 događanja u sedam karlovačkih ustanova

Izvor: KA portal

Otvoren je “Festival znanosti 2018” koji se održava ovog tjedna u 23 hrvatska grada, među kojima su i Karlovac i Ogulin.

U Karlovcu je pripremljeno čak 55 događanja vezanih uz znanost, a odvijat će se u sedam gradskih ustanova – Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Aquatici, Veleučilištu Karlovac, Gimnaziji Karlovac, Šumarskoj i drvodjeljskoj školi, Glazbenoj školi te Osnovnoj školi Banija.

Prvo događanje također je upriličeno ispred knjižnice, a riječ je o predstavljanju električnog automobila Fiat e-Karlo, koje su održali Milan Bijelić, Ivan Rašić, Vladimir Veselić i Damir Požar. Zainteresirani su mogli i isprobati vožnju ovih malih automobila pa je to, službeno označivši i početak “dana znanosti” napravio i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

U knjižnici su ujutro na rasporedu i predavanja “Nastanak života na Zemlji” i “AlphaGO”, prezentacija mobilne solarne energetske jedinice MOSEJ te radionica “Programiranje mBota, micro.bita i Probota”. U 15 sati otvaranje je izložbe elektronskih uređaja i projekata udruge TehnoOZ, u 17 sati radionice “Robonogomet” i “smart Home”, a u 18 sati debata o etičnosti i znanosti.

U Aquatici upravo kreće promocija knjige “Slatkovodne ribe Aquatike”, tokom dana posjetiteljima je osiguran i razgled akvarija uz stručno vodstvo, u 12 sati su na rasporedu prezentacije “Meteorološka otkrića kroz pokuse”, “Čuju li biljke?” i “Tko da više kiše?”, a u 17 sati bit će održan i znanstveni kviz za osnovce.

Danas je još na rasporedu i prezentacija meteorološkog kruga i automatske mjerne postaje DAVIS, u 12 sati kod Šumarske i drvodjeljske škole.

U Ogulinu je u jutarnjim satima u Gimnaziji Bernardina Frankopana održana radionica “Velika matematička otkrića”, a u 12:30 u OŠ Ivane Brlić Mažuranić na rasporedu je predavanje “Astronomska otkrića u 2017. godini”.

Kompletan raspored Festivala znanosti možete pronaći na službenim stranicama manifestacije, prenosi Kaportal.