Otvoren 3. Festival maslina

U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma danas je otvoren 3. Festival maslina. Festival ima za cilj približiti maslinu i maslinovo ulje Zagrebu, omogućiti edukaciju građana o njihovoj kvaliteti te o nutricionističkoj i zdravstvenoj vrijednosti.

Manifestaciju je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.  U svom govoru Majdak je istaknuo važnost povećanja potrošnje maslinovog ulja, kao visokovrijednog proizvoda, od sadašnje 2 litre po stanovniku, ali i povećanje proizvodnih površina pod maslinama na području 7 hrvatskih županija, čemu će svakako doprinjeti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Pozdravio je brojne OPG-ove koji izlažu svoje proizvode na sajmu te istaknuo kako broj novoregistriranih OPG-ova u posljednjih 6 mjeseci bilježi stalni rast čime je svakako doprinijela nova poljoprivredna politika resornog ministarstva uz izradu te skoro donošenje Zakona o OPG-u.

“Specifičnosti hrvatske mediteranske i kontinentalne poljoprivrede u potpunosti će biti prepoznate u novoj Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja RH u okviru koje resorno ministarstvo radi opsežne pripreme” kazao je Majdak.

Na 3. Festivalu maslina ukupno se ocjenjuje 288 uzoraka maslinovih ulja, od kojih je čak 47% visoke kvalitete. Organizator festivala je Zagrebački maslinarski institut, a suorganizatori Hrvatska poljoprivredno-šumarske savjetodavna služba i Zagrebački Velesajam. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Grad Zagreb i Zagrebačka županija.