Otvoren 5. sajam poljoprivredne mehanizacije “Farm Show” i 16. Državno natjecanje u oranju RH

Ministar Tolušić otvorio je 5. sajam poljoprivredne mehanizacije “Farm Show” na kojemu će se do 26. kolovoza, na oko deset tisuća kvadratnih metara izložbenoga prostora, predstaviti više od 30 izlagača.

Pritom je Tolušić podsjetio kako je 2015. bilo samo 150 prodanih traktora, prošle godine 720, a ove se godine očekuje više od tisuću prodanih traktora.

“To nije došlo slučajno, to su rezultati Programa ruralnog razvoja i puno većega korištenja financijskih sredstava iz toga programa i EU fondova. Modernija mehanizacija kod naših poljoprivrednika znači i učinkovitije iskorištavanje poljoprivrednoga zemljišta, bolje prinose, a nadam se i bolju zaradu”, istaknuo je Tolušić.

Ministar poljoprivrede upozorio je da je poljoprivredna mehanizacije u Hrvatskoj još u prosjeku stara oko 30 godina što, vjeruje, sigurno ne može pridonijeti konkuretnosti hrvatske poljoprivrede.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek ocijenio je kako su ovakvi sajmovi prigoda za predstavljanje najnovijih postignuća i tehnologija u poljoprivrednoj mehaizaciji, kao i za analizu što unaprijediti u tome segmentu.

Na pitanje novinara da komentira posljedice krize u “Agrokoru” Tolušić je rekao kako smatra da krizu u Agrokoru “kao država, u biti nismo niti osjetili jer je Vlada napravila veliki iskorak zakonskim rješenjima i svim povučenim potezima i ništa nije propalo”.

“Danas imamo normalne sustave plaćanja, u kojima se za poljoprivredne proizvode plaća u roku od 30 dana, što godinama nije bilo tako, pa se nadam da ćemo iz ove situacije, koliko god da je bila ružna prošle godine, ne samo izvući veliku pouku, već da će srednjoročno i dugoročno biti više koristi za hrvatsku poljoprivredu”, poručio je Tolušić.

U sklopu sajma održat će se 16. natjecanje u oranju te 7. natjecanje u oranju konjima, a pobjednik će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju u oranju, koje će se iduće godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je da natjecanje nosi epitet najveće ruralne priredbe u Hrvatskoj jer se svake godine održava 16. Županijskih natjecanja, kao i završno državno natjecanje, koje se svake godine održava u drugoj županiji kao domaćinu i glavnom organizatoru.

Ove godine će 32 orača iz 16 hrvatskih županija orati ravnu i plodnu slavonsku zemlju svojim traktorima s dvije vrste plugova: tradicionalnim plugovima ravnjacima te modernijim i u proizvodnji efikasnijim plugovima premetnjacima.

Prije četiri godine, Republika Hrvatska je od strane tadašnjeg hrvatskog predstavnika, Tugomira Majdaka, na Glavnom odboru WPO-a nominirana za domaćina Svjetskog natjecanja u oranju 2030. godine, što je i potvrđeno. Prilika je to da se tada u Slavoniji promovira hrvatska poljoprivreda i turizam.

Tugomir Majdak, bivši predsjednik WPO-a i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede povodom održavanja državnog natjecanja za Agrobiz je kazao:

„Kada smo prije 15 godina kao poljoprivredni savjetodavci započeli s organizacijom ovog natjecanja primarni cilj je bio kroz županijska i državno natjecanje okupljati hrvatske poljoprivrednike, prije svih OPG-ove te ih educirati kako oranjem što kvalitetnije obraditi tlo. Odgovor orača i poljoprivrednika bio je pozitivan jer su upravo u okviru ovog natjecanja prepoznali dio vlastitih potreba i interesa.

Danas su natjecanja u oranju priredbe koje su prepoznate i od strane drugih dionika u poljoprivredi te osim natjecanja u oranju nude i dodatne sadržaje, a koji su u funkciji razvoja i modernizacije poljoprivrede, poljoprivrednog tržišta, ali i turizma. S druge strane, na svjetskim natjecanjima u oranju orači iz Hrvatske prepoznati su i cijenjeni kao vrlo dobri orači. Stoga je ovo uspješan primjer priredbe koju trebamo inovacijama nadograđivati u godinama koje slijede.“