Otvaraju se ponude za nove bojne zrakoplove, njima se mora puniti proračun

Danas se službeno otvaraju ponude za nabavu višenamjenskih bojnih zrakoplova. Očekuje se 5 ponuda – Amerikanci, Grci i Izraelci nude različite varijante polovnih američkih F-16, Šveđani nude svoje nove Grippene, a Korejci nove FA-50. Namjera je nabaviti do 12 zrakoplova koji bi trebali zamijeniti dotrajale MIG-ove, a ako sve bude prema planu, prvi bi zrakoplovi u Hrvatsku trebali stići do kraja 2020. te bi nas mogli stajati i do milijardu eura.

Hrvatsku su tim povodom posjetili izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman i švedski ministar obrane Peterom Hultqvist.

U odabiru bojnih zrakoplova ključna su tri segmenta, međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno gospodarske suradnje. O ovoj temi koja nije samo vojna već i politička u Studiju 4 govorio je general-bojnik Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a. Uz avione mora ići i kompletna oprema za održavanje, oprema za infrastrukturu, naoružanje i sve što takvu složenu tehnologiju prati, kazao je.

Naglasio je kako će i obuka pilota i tehničara biti vrlo zahtijevna isložena. Na pitanje zašto je Hrvatskoj potrebno obnovljeno ratno zrakoplovstvo odgovorio je kako nas, kratkoročno gledajući, neće nitko napasti, ali ako se gleda dugoročno bitan je moment odvraćanja.

“Da ne kupujemo vlstite zrakoplove, morali bi plaćati rentu članicama NATO-a Talijanima ili Mađarima. U Ustavu piše da su Oružane snage te koje štite suverenost Republike Hrvatske. NATO i EU su promjenjive kategorije”, kazao je Štimac. Napomenuo je kako nije odlučeno hoće li novi zrakoplovi biti novi ili polovni – evaluacija traje do kraja godine, a tim avionima mora se puniti proračun, eventualno ponuditi ‘čuvanje neba’ drugim državama.

U pitanju nisu samo avioni, nego kompletna radarska mreža te zapovijedno informacijski sustav”, dodao je. Kazao je i kako je jedino F-16 sudjelovao u borbenim operacijama. Gripen nije sudjelovao ali je na testiranjima dokazao da može, dok je FA-50 školsko borbeni avion, ali znatno kvalitetniji od MIG-ova.