Otrovna tekućina iz Bosne u srijedu će se uliti u Savu

Otrovna tekućina, koja se prošloga tjedna izlila iz odlagališta tvornice sode kod Lukavca nedaleko Tuzle, ulila se u utorak u rijeku Bosnu kod Doboja ostavljajući iza sebe onečišćenje i pomor ribe te bi se u srijedu u jutarnjim satima trebala uliti u rijeku Savu.

Kako je za medije u BiH potvrdio glasnogovornik republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović mrlja s otrovnom tekućinom se iz rijeke Spreče proširila na Bosnu te je onečistila područje u Kotorskom i Majevcu, nizvodno od Doboja. Po istome izvoru na površini rijeke Bosne uočene su uginule ribe.

Pojasnio je kako se otrovna tekućina puno brže kreće Bosnom jer ova rijeka ima veći protok vode, pa se očekuje da će oko ponoći onečišćena tekućina stići do Modriče, a u srijedu već tijekom ranih jutarnjih sati se uliti u rijeku Savu.

Velike količine otrovne tekućine u petak su se izlile u rijeku Spreču iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko od Tuzle. Nakon puknuća brane iz odlagališta tvornice sode “Sisecam Soda” izlila se bazična tekućina (pH 12) te je zagadila lokalnu rijeku Spreču i okolno zemljište.