Otočac: Spomen-obilježje za Juru Francetića

Izvor: Dražen Prša

Na rodnoj kući ustaškog časnika Jure Francetića u Vivozama pored Otočca ove subote će se obilježiti 105. obljetnica rođenja ovog kontroverznog vojnika i političara. Jure Francetić je od strane komunističkih vlasti nakon rata bio na crnom popisu zbog činjenice da je osnovao Crnu legiju, ustašku postrojbu koja je pod njegovim vodstvom diljem BiH vodila borbe protiv četnika i partizana.  Navodne ratne zločine Crna legija je počinila pod zapovjedanjem Rafaela Bobana koji je Francetića zamijenio kada je on ubijen nedaleko Slunja 1942. godine.
Inicijativu za postavljanje spomen- obilježja dala je Matica znanosti i umjetnosti iz dijaspore, a na ovog događaju očekuje se nazočnost mnogih hrvatskih branitelja i nekolicine političara iz desno orijentiranih političkih stranaka.

Portal Lika online prvi je medij u Hrvatskoj koji je danas objavio najavu otkrivanja spomen-ploče na rodnoj kući ustaškog pukovnika Jure Francetića u Vivozama pored Otočca. Tu su vijest odmah preuzeli mnogi mediji u Hrvatskoj i dijaspori, a čini se da smo  tom viješću zaintrigirali i Policiju.

Doznaje kako su odmah nakon objave ove vijesti na teren izašli policijski službenici Policijske postaje Otočac. Zanimalo ih je tko stoji iza najavljenog događaja koji bi se trebao dogoditi ove subote, je li skup (a ipak nije) prijavljen, je li tko dopustio sve to…?

Sve su naznake da bi spomen-ploča Juri Francetiću mogla doživjeti istu sudbinu kao i ona postavljena prije nekoliko godina u Svetom Roku ustaškom ministru i književniku Mili Budaku.