Otkazana ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu

Na izvanrednoj telefonskoj proširenoj sjednici Upravnog odbora Počasnog bleiburškog voda 20. travnja 2020. donesena je odluka o odustajanju od organiziranja planirane središnje komemoracije za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta koja je bila planirana za 16. svibnja 2020. na Bleiburškom polju u Austriji, izvijestili su iz Počasnog bleiburškog voda.

Kako kažu, na odluku su bili prisiljeni uslijed propisa zbog pandemije koronavirusa kojima je vlada Austrije ograničila prava na javna okupljanja, a vlade Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na (pro)putovanja u inozemstvo.

“Također smo se vodili odgovornošću prema svim hodočasnicima koji su namjeravali doći na ovogodišnju komemoraciju, kao i prema stanovnicima grada Bleiburga i austrijske pokrajine Koruške.

U najkraće vrijeme upoznat ćemo hrvatsku javnost o alternativnom programu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, na čemu radimo zajedno s Hrvatskim saborom kao pokroviteljem središnjeg obilježavanja i Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu ispred Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojević.