Otišao je još jedan hrvatski branitelj Drago Brnad: “Od doma do groba”

Drago Brnad/FB

Piše: Miro Srnec

Drago Brnad (1968. – 2017.) sudionik je i dragovoljac Domovinskog rata. Živio je skromno, onako kako je znao i umio u sredini koju je najviše volio, u svojoj Sunji.
Živio je u uvjetima koji su nezamislivi u današnje vrijeme, bez krova nad glavom, od socijalne pomoći.

Zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca pokrenuta je akcija „Pomognimo Dragi Brnadu“. Ponuđen mu je drugi smještaj koji nije prihvatio, ponuđen mu je i smještaj u Dubrovniku od strane jednog gospodina koji je on odbio. Odbio je s riječima „NE ŽELIM NAPUSTITI SVOJU RODNU GRUDU I DOM „.

Jedina želja mu je bila da mu se osposobi njegova kuća ili na istom mjestu sagradi manja kućica u kojoj bi mogao živjeti život dostojan čovjeka. Obnova kuće nije bila moguća jer je bila dosta urušena, bez struje, vode, krova, bez prozora i vrata. Zakazale su institucije!

Umjesto iz Sunje pomoć je stigla iz Zagreba. Zahvaljujući umirovljenom brigadiru Miodragu Demi, tadašnjem predsjedniku saborskog Odbora za ratne veterane i voditelju zagrebačkog Ureda za branitelje dovezen je kontejner koji mu je osigurao privremeni smještaj dok se ne nađe trajno rješenje. U kontejneru mu je postavljen krevet, stol, ormar, hladnjak , obećan mu je priključak za struju, dovezen sanitarni čor, vodu je koristio iz vlastitog bunara.

Skromni Drago od uzbuđenja nije niti spavao, nije naučio na takvu dobrotu i široko srce dobrih ljudi.

Nedugo nakon toga Drago se razbolio, prevezen je u Sisak u bolnicu, a zatim u Popovaču.

Drago je umro 01.12.2017. godine. Drago je živio sam, bez obitelji i sahranjen je Sunji 04.12.2017. godine bez vojnih počasti. Dragi je to najmanje bitno, ali braniteljima je bitno.

Opet su zakazale institucije koje su trebale i koje su morale preuzeti ulogu skrbnika i dostojno sahraniti hrvatskog branitelja. Što su radili i što rade mjerodavni u JLS, što radi socijalno vijeće, što je sa udrugama proizašlim iz Domovinskog rata?

Postavimo si pitanje DANAS DRAGO, A SUTRA? I za kraj ću citirati dio pjesme Svena Laste: „Ostaj zbogom krivudava cesto i ti Sunjo zajebano mjesto„.